Ciasta/ Ciasta bez pieczenia

Ciasto Kinder Country

Ciasto Kinder Country to ciasto inspirowane znanymi batonikami o tej samej nazwie. Proste, szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia, a co najważniejsze – przepyyszne! 🙂 Idealne na każdą okazję dla dzieci i dorosłych. Koniecznie wypróbujcie przepis, najlepiej jak najszybciej 🙂

 

Ciasto Kinder Country

Drukuj przepis
Czas gotowania: 20

Składniki

  • Masa biała:
  • -300 g śmietanki kremówki 30 %
  • -250 g serka mascarpone
  • -150 g białej czekolady
  • -3 szklanki preparowanej pszenicy w miodzie (chrupki typu Kangus)
  • Masa czekoladowa:
  • -200 ml śmietany kremówki 30 %
  • -150 g czekolady (ja użyłam 100 g czekolady gorzkiej i 50 g czekolady mlecznej)
  • Dodatkowo:
  • -około 200 g herbatników

Przygotowanie

Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia (sam spód). Spód wykładamy herbatnikami.

Masa biała:

Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy serek mascarpone. Cienkim strumieniem wlewamy rozpuszczoną białą czekoladę, mieszamy. Do masy dodajemy około 2,5 szklanki preparowanej pszenicy (resztę odkładamy do dekoracji) i dokładnie łączymy całość. Masę wykładamy na spód z herbatnikami. Wyrównujemy i na wierzch wykładamy kolejną warstwę herbatników.

Masa czekoladowa:

Ciemną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy. Śmietankę ubijamy na sztywny krem, dodajemy do niej cienkim strumieniem rozpuszczoną czekoladę. Masę mieszamy i wykładam na herbatniki.

Wierzch ciasta posypujemy pozostała pszenicą. Ciasto przekładamy do lodówki na kilka godzin.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

11 komentarzy

  • Reply
    CookUp
    25 listopada 2017 at 18:36

    Wygląda przepysznie, ale na Twoich zdjęciach wszystko się tak prezentuje. 🙂 Świetny blog!

    • Reply
      Marta
      27 listopada 2017 at 12:01

      Dziękuje <3 🙂

  • Reply
    karolina
    17 stycznia 2018 at 21:52

    Czy składniki mają być prosto z lodówki?

  • Reply
    Monika
    11 sierpnia 2018 at 10:06

    Wygląda wspaniale 🙂

  • Reply
    Leonis
    24 sierpnia 2018 at 08:00

    Czy herbatniki wykładamy na płasko czy je kruszymy na kawałki :>?:)

    • Reply
      Marta
      26 sierpnia 2018 at 17:58

      Dodajemy całe herbatniki.

  • Reply
    Aga
    2 października 2018 at 16:24

    Czy istnieje możliwość zamiany herbatników na biszkopty? Myślałam o tym, żeby pokruszyć je na kawałki. Mąż kupił nie te ciastka, co trzeba i chcę je wykorzystać. 😉

    • Reply
      Marta
      2 października 2018 at 16:42

      Myślę, że tak 🙂

  • Reply
    Alicja
    25 lutego 2020 at 14:14

    Ja się poddaję.. Próbowałam 3 razy, za każdym razem masa mi się waży. Jak to zrobić?

  • Reply
    Wiktoria Malinowska
    26 sierpnia 2020 at 17:31

    cudo! jutro na pewno zrobie 🙂

  • Reply
    Pracująca Matka
    18 listopada 2020 at 17:24

    Moje dzieci uwielbiają to ciasto, więc często je przygotowuje 🙂 nie wymaga pieczenia, a to dodatkowy plus. Moja córka lubi pomagać mi w przygotowaniu. Dla mnie troszkę za słodkie, ale najważniejsze, że smakuje całej mojej rodzinie 🙂 polecam przepis wszystkim zapracowanym mamom 🙂

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.