Ciasto Kinder Country to ciasto inspirowane znanymi batonikami o tej samej nazwie. Proste, szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia, a co najważniejsze – przepyyszne! 🙂 Idealne na każdą okazję dla dzieci i dorosłych. Koniecznie wypróbujcie przepis, najlepiej jak najszybciej 🙂
Ciasto Kinder Country
Drukuj przepisSkładniki
- Masa biała:
- -300 g śmietanki kremówki 30 %
- -250 g serka mascarpone
- -150 g białej czekolady
- -3 szklanki preparowanej pszenicy w miodzie (chrupki typu Kangus)
- Masa czekoladowa:
- -200 ml śmietany kremówki 30 %
- -150 g czekolady (ja użyłam 100 g czekolady gorzkiej i 50 g czekolady mlecznej)
- Dodatkowo:
- -około 200 g herbatników
Przygotowanie
Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia (sam spód). Spód wykładamy herbatnikami.
Masa biała:
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy serek mascarpone. Cienkim strumieniem wlewamy rozpuszczoną białą czekoladę, mieszamy. Do masy dodajemy około 2,5 szklanki preparowanej pszenicy (resztę odkładamy do dekoracji) i dokładnie łączymy całość. Masę wykładamy na spód z herbatnikami. Wyrównujemy i na wierzch wykładamy kolejną warstwę herbatników.
Masa czekoladowa:
Ciemną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy. Śmietankę ubijamy na sztywny krem, dodajemy do niej cienkim strumieniem rozpuszczoną czekoladę. Masę mieszamy i wykładam na herbatniki.
Wierzch ciasta posypujemy pozostała pszenicą. Ciasto przekładamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego 🙂
11 komentarzy
CookUp
25 listopada 2017 at 18:36Wygląda przepysznie, ale na Twoich zdjęciach wszystko się tak prezentuje. 🙂 Świetny blog!
Marta
27 listopada 2017 at 12:01Dziękuje <3 🙂
karolina
17 stycznia 2018 at 21:52Czy składniki mają być prosto z lodówki?
Monika
11 sierpnia 2018 at 10:06Wygląda wspaniale 🙂
Leonis
24 sierpnia 2018 at 08:00Czy herbatniki wykładamy na płasko czy je kruszymy na kawałki :>?:)
Marta
26 sierpnia 2018 at 17:58Dodajemy całe herbatniki.
Aga
2 października 2018 at 16:24Czy istnieje możliwość zamiany herbatników na biszkopty? Myślałam o tym, żeby pokruszyć je na kawałki. Mąż kupił nie te ciastka, co trzeba i chcę je wykorzystać. 😉
Marta
2 października 2018 at 16:42Myślę, że tak 🙂
Alicja
25 lutego 2020 at 14:14Ja się poddaję.. Próbowałam 3 razy, za każdym razem masa mi się waży. Jak to zrobić?
Wiktoria Malinowska
26 sierpnia 2020 at 17:31cudo! jutro na pewno zrobie 🙂
Pracująca Matka
18 listopada 2020 at 17:24Moje dzieci uwielbiają to ciasto, więc często je przygotowuje 🙂 nie wymaga pieczenia, a to dodatkowy plus. Moja córka lubi pomagać mi w przygotowaniu. Dla mnie troszkę za słodkie, ale najważniejsze, że smakuje całej mojej rodzinie 🙂 polecam przepis wszystkim zapracowanym mamom 🙂