Ciasto malinka
Ciasto malinka składa się z kruchego ciasta przełożonego masą śmietanową i galaretką z malinami. Jest baaardzo smaczne i często gości na moim stole. Robiłam je już na wiele okazji i wszystkim bardzo smakowało 🙂
Ciasto malinowe z masą śmietanową
Drukuj przepisSkładniki
- Ciasto:
- -6 zółtek
- -100 g cukru
- -łyżeczka proszku do pieczenia
- -łyżeczka cukru waniliowego
- -około 250g mąki (1,5 szklanki)
- -150 g masła
- Beza:
- -6 białek
- -250 g cukru pudru
- -100 g płatków migdałowych
- Masa śmietanowa:
- -750 ml śmietany 30 %
- -2 łyżeczki cukru pudru
- -3 opakowania śmietan-fixu
- Galaretka:
- -500 g mrożonych lub świeżych malin
- -2 malinowe galaretki
Przygotowanie
Ciasto:
Żółtka ucieramy z cukrami na puch, stopniowo dodajemy miękkie masło. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, mieszamy. Masę dzielimy na pół i wkładamy do dwóch blach (23 x 36 cm) wyłożonych papierem do pieczenia.
Beza:
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Wykładamy na oba ciasta. Jedno posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy po ok. 25 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Masa śmietanowa:
Śmietanę ubijamy na sztywno pod koniec dodajemy cukier puder oraz śmietan fiksami.
Galaretka:
Maliny rozmrażamy, osuszamy i rozdrabniamy. Galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzącej wody. Gdy wystygną, wkładamy maliny. Odstawiamy do stężenia. Od czasu do czasu mieszamy.
Na ciasto bez migdałów wykładamy kolejno: połowę masy śmietanowej, tężejącą galaretkę i resztę masy śmietanowej. Przykrywamy ciastem z migdałami.
Smacznego 🙂
2 komentarze
Chrapka
7 listopada 2014 at 23:49Musiał być przepyszny!
Marta
8 listopada 2014 at 16:06Ciacho było bardzo pyszne, w okresie zimowym robię je również z mrożonych malin 🙂