Ruszył sezon na truskawki i rabarbar, więc nie mogło zabraknąć przepisu na pyszne ciacho 🙂 . Z owocami, rabarbarem na kruchym spodzie z masą serową i kruszonką, rewelacja!. Smakuje wyśmienicie, w sam raz na niedzielę do popołudniowej kawki 🙂
Ciasto z rabarbarem, truskawkami i serem
Drukuj przepisSkładniki
- Owoce:
- -4 szklanki pokrojonego rabarbaru
- -1 szklanka cukru
- -2,5 szklanki owoców mrożonych lub świeżych (ja użyłam truskawek ale można dodać również maliny, wiśnie, porzeczki czarne czy czerwone)
- -1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- Masa serowa:
- -500 g twarogu sernikowego (zmielonego)
- -1 paczka budyniu waniliowego
- -1/2 szklanki cukru
- -200 ml śmietanki kremówki 30% (zimnej)
- Ciasto:
- -3 szklanki mąki
- -3/4 szklanka cukru
- -1 łyżeczka proszku do pieczenia
- -1 łyżeczka sody oczyszczonej
- -1/3 łyżeczki soli
- -180 g masła (zimnego)
- -2 jajka
- -1 szklanka jogurtu naturalnego
- Kruszonka:
- -1 szklanka mąki
- -1/2 szklanki cukru
- -90 g masła (zimnego)
Przygotowanie
Owoce:
Do dużego garnka wkładamy rabarbar (umyty, pokrojony i nieobrany). Podgrzewamy go przez około 5 od czasu do czasu mieszając, aż zmięknie i puści sok (ale nie będzie się rozpadał). Dodajemy cukier i gotujemy razem przez około 2 minuty, dodajemy owoce, mieszamy i zagotowujemy.
W miseczce mieszamy mąkę ziemniaczaną z 1/3 szklanki zimnej wody oraz z kilkoma łyżkami soku z owoców, dodajemy do owoców. Zagotowujemy (na koniec owoce powinny być pokryte gęstym syropem).
Dokładnie studzimy przed wyłożeniem na ser.
Masa serowa:
Ser, budyń i cukier mieszamy ze sobą. Dodajemy ubitą na sztywno śmietankę i delikatnie mieszamy łyżką.
Kruszonka:
Do miski dodajemy mąkę, cukier, pokrojone na kawałeczki zimne masło, rozcieramy palcami na kruszonkę.
Ciasto:
Prostokątną formę o wymiarach około 25 x 34 cm smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia.
Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek, sodę i sól, posiekane na kawałeczki masło, wymieszać. Rozetrzeć palcami masło z mąką na drobną kruszonkę.
W drugiej misce wymieszać jajka z jogurtem, dodać do mąki i delikatnie oraz krótko wymieszać łyżką.
Nieco większą niż połowa część ciasta wyłożyć na spód łyżką i delikatnie wyrównać powierzchnię.
Wyłożyć warstwę serową a na nią warstwę ostudzonych owoców. Na owoce wyłożyć resztę ciasta za pomocą łyżki, posypać kruszoną i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Piec przez około 45 minut na złoty kolor (z wierzchu i od spodu).
Smacznego 🙂
6 komentarzy
Marzena
31 maja 2015 at 12:59Bardzo fajne ciacho, z rabarbarem uwielbiam 🙂
Marta
2 czerwca 2015 at 13:57Ja również uwielbiam ciasta z rabarbarem 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
31 maja 2015 at 13:17Pięknie wygląda, a smakuje pewnie jeszcze lepiej 🙂
Marta
2 czerwca 2015 at 13:58Muszę powiedzieć, że ciasto jest przepyszne 🙂
Megly
1 czerwca 2015 at 07:49Takiej propozycji na ciasto z rabarbarem jeszcze nigdzie nie widziałam. Szkoda, że nie zobaczyłam jej wcześniej, bo rabarbarowca mam już za sobą. Co oczywiście nie wyklucza, że nie zrobię go ponownie, tyle, że już w innej wersji, na przykład w takiej odsłonie z truskawkami i serem. Pozdrawiam ciepło 🙂
Obiad gotowy!
1 czerwca 2015 at 16:28bardzo pomysłowe! Wszystko co najlepsze, w jednym cieście – sernik, rabarbarowiec i kruchy spód