Dziś podaję przepis na pomidorową, która jest moją ulubioną zupą. Najbardziej lubię ją z ryżem ale niekiedy gotuję też z makaronem. W sezonie najlepiej zrobić ją z świeżych pomidorów a poza sezonem z passat czy przecierów pomidorowych. Przepis na sos z pomidorów idealny do zupy, znajdziecie tutaj.
Zupa pomidorowa
Drukuj przepisSkładniki
- -1 ćwiartka z kurczaka
- -kilka ziarenek ziela angielskiego oraz czarnego pieprzu, 3 liście laurowe
- -kawałek selera
- -1 por
- -4 marchewki
- -2 pietruszki
- -1 kg pomidorów (u mnie malinowych) *
- -sól, pieprz
- -bazylia, oregano
- -szczypta cukru
- -2 łyżki gęstej śmietany**
- Dodatkowo:
- -makaron np. nitki
- *można użyć również 500 ml przecieru pomidorowego
- **można dodać trochę słodkiej śmietanki (jeśli pomidory są kwaśne)
Przygotowanie
Do dużego garnka wkładamy umyte i wymoczone mięso, zalewamy zimną wodą. Dodajemy sól, ziarenka ziela angielskiego, czarnego pieprzu, liście laurowe. Gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut, zbieramy szumowiny. Wrzucamy umyty i obrany seler oraz por (w kawałku). Marchewkę i pietruszkę myjemy i kroimy w plasterki. Dodajemy do wywaru. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić i zmiksować blenderem. Dodać do wywaru. Gotować wszystko do miękkości. Wyjmujemy mięso, seler oraz por. Całość doprawiamy. W misce mieszamy śmietanę z dodatkiem gorącego wywaru (aby śmietana się nie zważyła) i wlewamy ją do garnka. Gotujemy jeszcze przez około 10-15 minut. Na sam koniec można wrzucić natkę pietruszki.
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy na sicie.
Zupę podajemy z ugotowanym makaronem lub ryżem.
Smacznego 🙂
4 komentarze
Marzena
26 września 2014 at 20:19Rozkłąda mnie jakieś grypsko, nie mam apetytu i leżę. A jak zobaczyłam twoją pomidorową to się zrobiłam głodna, z chęcią bym taką zjadła, to moja ukochana zupa 🙂
Marta
28 września 2014 at 22:17W trakcie choroby najlepsza jest ciepła zupa 🙂 Życzę zdrówka 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
27 września 2014 at 20:24Bardzo ją lubię 🙂
Marta
28 września 2014 at 22:18To moja ulubiona 🙂