Drobiowe roladki faszerowane bazylią, suszonymi pomidorami, fetą i orzechami nerkowca. Wymyśliłam je ostatnio na obiad, wszyscy byli zachwyceni ich smakiem. Wyszły bardzo aromatyczne, miękkie i soczyste w środku. Takie roladki możemy podać na codzienny jak i odświętny obiad. Doskonale się również sprawdzą jako przekąska na zimno, wtedy wystarczy pokroić je w plastry i ułożyć na półmisku. Jeśli znudziły się wam zwykłe kotlety panierowane to polecam wam moją wersję wykorzystania piersi z kurczaka w inny sposób. Co prawda jest przy nich trochę więcej pracy, ale smakiem wynagradzają wszystko 🙂
Roladki
Drukuj przepisSkładniki
- -2 podwójne piersi
- -sól, pieprz, ostra papryka
- -2 garści świeżej bazylii
- -pół słoika suszonych pomidorów (około 150 g)
- -2 garści orzechów nerkowca
- -pół opakowania sera feta (120 g)
- -pieprz
- -łyżeczka tymianku
- Dodatkowo:
- -mąka do obtoczenia
- -2 jajka
- -bułka tarta do obtoczenia
- -olej do smażenia
Przygotowanie
Mięso myjemy i osuszamy. Każdą pierś dzielimy na pół (w ten sposób otrzymamy 4 kawałki), następnie rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety (najlepiej do rozbicia użyć folii spożywczej aby ich nie uszkodzić). Przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą paprykę. Odstawiamy.
Do miski przekładamy listki bazylii, suszone pomidory, orzechy nerkowca i ser feta. Miksujmy blenderem do lekkiego rozdrobnienia. Doprawiamy.
Na każdym kotlecie układamy przygotowaną pastę. Zwijamy ściśle w roladki, podwijając boki. Obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
Patelnię rozgrzewamy, wlewamy olej. Roladki smażymy z każdej strony na złoty kolor. Następnie przekładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez około 15 minut.
Smacznego 🙂
14 komentarzy
Marzena
11 września 2015 at 08:59Robię podobne. Uwielbiam smak suszonych pomidorów i fety 🙂 pysznie 🙂
Marta
13 września 2015 at 22:45To tak jak ja, świetne połączenie 🙂
Potravel
11 września 2015 at 10:07Uwielbiam suszone pomidory, ale jeszcze nimi nie nadziewałam roladek,muszę wypróbować:)
Marta
13 września 2015 at 22:44Polecam, ja często wykorzystuję suszone pomidory do nadziewania 🙂
Agnieszka - PolskaZupa
11 września 2015 at 15:32Widać że włożyłaś w nie dużo pracy, ale efekt jest spektakularny, warto było 🙂
Marta
13 września 2015 at 22:44Było warto i to bardzo, roladki wyszły przepyszne 🙂
napiecyku
11 września 2015 at 15:33Pysznie sie prezentują, z orzechami roladek jeszcze nie jadłam 🙂
Marta
13 września 2015 at 22:43Takie roladki z orzechami bardzo lubię 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
11 września 2015 at 23:37Fantastyczne nadzienie 🙂
Marta
13 września 2015 at 22:40Roladki z takim nadzieniem smakują przepysznie 🙂
Ania
19 sierpnia 2016 at 20:17Czy mogę roladki tylko usmażyć? To danie wydaję się być przepyszne, a nie mam obecnie piekarnika :/
Marta
20 sierpnia 2016 at 05:54Oczywiście, że można 🙂 musisz tylko dłużej smażyć roladki (najlepiej na mniejszym ogniu aby za szybko się nie przypiekły.
Marta
3 lutego 2017 at 15:07Czy z tych dwóch podwójnych piersi mają wyjść 4 roladki?
Marta
3 lutego 2017 at 16:05Z jednej podwójnej piersi wychodzą 4 roladki.