Focaccia to drożdżowe pieczywo pochodzące z kuchni włoskiej. Po przekrojeniu idealna na kanapki z ulubionymi dodatkami. Ciasto wychodzi miękkie i puszyste. Można wykonać również wersję dodając na wierzch ciasta oliwki, koktajlowe lub suszone pomidory itp. W takiej formie idealna jako przystawka, pieczywo na piknik czy grilla. Z podanych porcji wychodzi duża blacha pysznego pieczywa. Serdecznie zachęcam do upieczenia domowej focacci.
Focaccia
Drukuj przepisSkładniki
- -25 g świeżych drożdży
- -100 ml ciepłego mleka
- -600 g mąki
- -2 łyżeczki soli
- -4 łyżki oliwy
- Dodatkowo:
- -4 łyżki oliwy z oliwek
- -1 gałązka świeżego rozmarynu lub innych suszonych ziół (ja dałam suszone oregano)
- -sól morska
Przygotowanie
Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek i w to miejsce wkruszyć drożdże. Dodać szczyptę cukru a następnie zalać ciepłym mlekiem, delikatnie przemieszać i odstawić na 10 minut.
Dodać sól, oliwę oraz około 350-400 ml ciepłej wody.
Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto (około 15 minut). Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykryte ściereczką na mniej więcej godzinę lub do czasu kiedy ciasto podwoi swoją objętość.
2 formy o wymiarach około 23 x 33 cm lub jedną większa blachę piekarnikową wysmarować oliwą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto, ugniatając je palcami. Końcem drewnianej łyżki zrobić kilka wgłębień w cieście i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około godzinę.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Wlewamy po trochę oliwy z oliwek we wgłębienia ciasta oraz powkładać w nie świeży rozmaryn lub suszone zioła. Całość posypujemy delikatnie solą morską i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 20-30 minut aż całość się zrumieni.
Ciepłą foccacię kroimy na kawałki, następnie w poprzek i robimy z niej kanapki z ulubionymi dodatkami. U mnie z pieczoną piersią z kurczaka, serem brie i pomidorami.
Smacznego 🙂
Brak komentarzy