Gołąbki bez zawijania to szybsza wersja tradycyjnych gołąbków. Upieczone w piekarniku dodatkowo uproszczają nam ich przygotowanie. Danie jest syte i smaczne w sam raz dla wygłodniałej rodzinki 🙂
Gołąbki bez zawijania
Drukuj przepisSkładniki
- -500 g mięsa mielonego
- -150 g ryżu
- -2 średniej wielkości cebule lub jedna większa
- -pół główki kapusty
- -2 jajka
- -1/3 szklanki bułki tartej
- -sól, pieprz
- -łyżka majeranku
- Dodatkowo:
- -1 l passaty pomidorowej lub 2 puszki pomidorów krojonych
- -2 ząbki czosnku
Przygotowanie
Kapustę myjemy i drobno szatkujemy, posypujemy ją solą i dobrze ugniatamy. Odstawiamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Ryż gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Do miski przekładamy mięso mielone, kapustę, ryż, cebulę, bułkę tartą, jajka i wszystkie przyprawy. Wyrabiamy masę, następnie formujemy podłużne kotlety. Na dnie formy do zapiekania układamy kilka wierzchnich liści z kapusty (tylko aby przykryć dno). Na tak przygotowanym spodzie układamy kotlety, jeden obok drugiego. Do passaty dodajemy drobno posiekany czosnek. Wierzch zalewamy sosem pomidorowym, podlewamy jeszcze trochę wody. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy całość przez 60 minut. W trakcie pieczenia wierzch możemy przykryć folią aluminiową.
Smacznego 🙂
2 komentarze
Megly
18 września 2016 at 06:46Znam, lubię, nieraz już robiłam. Palce lizać! Pozdrawiam serdecznie 🙂
zz
19 listopada 2016 at 01:04Od tej pory już nie uznaję zawijanych;-) A mojemu mężowi bardzo zasmakowały… liście kapusty którymi dno wyłożyłam 😛