Gulasz z łopatki wieprzowej
Gulasz z łopatki wieprzowej – dziś podzielę się z Wami moim przepisem na gulasz z łopatki wieprzowej. Danie jest syte i rozgrzewające. Można go dowolnie modyfikować dodając np. pieczarki, seler lub inne warzywa. Ten przepis króluje w internecie, najchętniej czytany post na moim blogu 🙂
Gulasz z łopatki wieprzowej
Drukuj przepisSkładniki
- -1 kg łopatki wieprzowej
- -1 duża cebula lub 2 mniejsze
- -3 marchewki
- -1 czerwona papryka
- -1 kostka mięsna (opcjonalnie)
- -2 liście laurowe
- -3 ziela angielskie
- -3 ziarenka czarnego pieprzu
- -przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka ostra i słodka, tymianek, majeranek
- -1 łyżka koncentratu pomidorowego
- -koperek, pietruszka
- -1 łyżka gęstej śmietany
- -około 1-2 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie
Łopatkę myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką, przyprawą do mięsa. Odkładamy na około 30 minut do lodówki. Smażymy na rozgrzanym oleju na patelni do mocnego zrumienienia. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni po smażeniu mięsa. Marchewkę kroimy w pół talarki lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę kroimy w cienkie paski. Mięso przekładamy do garnka i zalewamy wodą, do przykrycia mięsa. Wrzucamy liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, kostkę mięsną (opcjonalnie) i gotujemy na małym ogniu. Po około 30 minutach wrzucamy przygotowane wcześniej warzywa i gotujemy wszystko do miękkości. Pod koniec doprawiamy majerankiem, tymiankiem, pieprzem, solą i ewentualnie ostrą papryką. Wsypujemy posiekany koperek i pietruszkę. Dodajemy koncentrat pomidorowy, zagęszczamy małą ilością mąki i śmietany. Gotujemy do zgęstnienia.
Podajemy z kaszą lub ziemniakami.
Smacznego 🙂
20 komentarzy
Ania
31 grudnia 2015 at 13:48Gulasz wyszedł pierwsza klasa mięso zostawiłam na noc w marynacie z oliwy, oleju z granata, musztardy, czosnkowym sosu chili, pieprzu, soli i ostrej wędzonej papryki, posiekanej cebulki i czosnku. Resztę zrobiłam zgodnie z przepisem, Pietruszka i koperek są doskonałym dodatkiem. Polecam gorąco.
charmante
26 kwietnia 2016 at 16:39Zrobiłam twoim sposobem plus wszystko co w przepisie. Ja bym jeszcze dorzuciła seler naciowy ale nie było w sklepie. Seler dodaje chrupkości i konkretnego smaku. Super, dzięki za podzielenie się przepisem 🙂
Ola
6 stycznia 2016 at 15:29Właśnie zrobiłam po raz pierwszy ten gulasz – wyszedł bardzo smakowicie. Mięsko gotowałam ok 90 min. A śmietanę dodałam 30% ( taka mi została po świętach 🙂
Polecam
Marta
9 stycznia 2016 at 00:30Cieszę się, że gulasz z mojego przepisu posmakował 🙂
Karolina
17 stycznia 2016 at 12:23Zrobiła gulasz i wyszedł przepyszny 🙂 Cała rodzina była zadowolona. Szczególnie mama:)
Polecam Gorąco 🙂
Marta K.
12 marca 2016 at 22:22Zrobiłam dokładnie wg przepisu. Wyszło super!
Paweł
2 kwietnia 2016 at 11:49Gulasz jest przepyszny. Robię go drugi raz z Twojego przepisu i mimo że jestem facetem i nie jestem najlepszy w gotowaniu to danie sprawia przyjemność zarówno w przygotowaniu jak i delektowaniu się smakiem. Dziękuje.
Teresa
17 kwietnia 2016 at 14:02super przepis
George
26 maja 2016 at 19:27Przepis pierwsza klasa!!! Polecam sprobowac z makaronem rownież dobre połaczenie.
pajeczak
26 lipca 2016 at 14:59pyszne 10/10 pozdrawiiam
roman klucz
22 sierpnia 2016 at 20:43słuchajta,albo czytajta: ten przepis jest dobry(oprócz smażenia papryki na wysokim ogniu) ale dam wam jedną radę do łopatki-potrzymajcie ją całą noc w cebuli z solą …i dopiero wtedy zabierzta się do gotowania
Jarek
30 stycznia 2017 at 11:06Ekstra przepis. Bardzo mi smakowal. Jedynie moja prośba o dopisanie ile gotować mięso, bo z przepisu nie mogłem znaleźć. Moja wariacja to z kolei dodałem troche seleru bulwy. Pozdrawiam.
Biedronka
2 sierpnia 2017 at 17:00zrobiłam pierwszy raz i muszę przyznać że, najlepszy jaki jadłam 🙂 na pewno zrobię ponownie .
**ewulka**
20 października 2017 at 16:07Także zrobiłam dzisiaj gulaszyk z tego oto przepisu wyszedł rewelacyjny mąż dzisiaj wraca z rejsu będzie mega zadowolony gdyż lubi takie gulaszyki super przepis także podkradłam i dziękuję pozdrawiam.
aneta
20 października 2017 at 17:51bardzo dobry przepis-sosik wyszedł przepyszny:)
Izabela
21 listopada 2017 at 21:50Przepis rewelacyjny! 🙂 po raz pierwszy robiłam taki gulasz, a chłopak zachwycony wyjada resztę z garnka 😀
Marta
27 listopada 2017 at 12:01Super!! 🙂 Cieszę się, że smakowało 🙂 Pozdrawiam
Krzyś
3 lutego 2018 at 17:38A walnałem dzisiaj takiego gulasza na obiad i chociaż kucharz ze mnie średni to rodzinka wsunęła z trzęsącymi uszami. Dzięki 🙂
Izabela
17 lutego 2018 at 14:38Właśnię gotuję ten gulasz, jestem ciekawa smaku 🙂 Pachnie pieknie !
Asia Zielona Góra
4 stycznia 2021 at 10:11Właśnie gotuję 2 raz teraz z tego przepisu, pomijam jedynie kostkę mięsną bo nie chce chemii 😉 wychodzi przepyszny :). Przepis super