Karkówka z kiszonymi ogórkami, do zrobienia tego dania zbierałam się dosyć długo. Przepis zapisany na małej karteczce (już nawet nie pamiętam od kogo go dostałam) czekał do wypróbowania. Teraz żałuję, że dopiero jakiś czas temu ją zrobiłam bo karkówka z tego przepisu smakuje wyśmienicie. Takie mięso świetnie pasuje na niedzielny obiad, święta lub rodzinne spotkanie. Robiłam je już kilka razy i zawsze wszystkim smakowało. Mi szczególnie smakuje na drugi dzień, gdy wszystkie smaki się przegryzą. Jeżeli więc planujecie zrobić ją na obiad to polecam przygotować ją już dzień wcześniej, a później tylko odgrzać. Smacznego 🙂
Karkówka z kiszonymi ogórkami
Drukuj przepisSkładniki
- - 1 kg karkówki
- -sól, pieprz, majeranek i przyprawa do mięsa
- -0,5 kg pieczarek
- -2 duże cebule
- -4-5 dużych ogórków kiszonych
- -1 szklanka soku z kiszonych ogórków
- -4 łyżki ketchupu
- -1 łyżka koncentratu pomidorowego
- -olej do smażenia
Przygotowanie
Karkówkę kroimy na plastry około 1,5 cm. Każdy kawałek nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i przyprawą do mięsa. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Obraną cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju podsmażamy pieczarki z cebulą. Ogórki kroimy w kostkę. Na mięsie układamy pieczarki z cebulą i pokrojone ogórki. W misce mieszamy sok z ogórków, ketchup i koncentrat pomidorowy. Zalewamy karkówkę z warzywami. Naczynie z mięsem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 1,5 godziny.
Smacznego 🙂
5 komentarzy
piegusek
29 sierpnia 2017 at 20:33jest pyszna… robię taką często na imprezy rodzinne ☺
Marzena
8 grudnia 2017 at 10:00Pytanko mam. A naczynie przykrywamy wieczkiem czy pieczemy otwarte?
Marta
8 grudnia 2017 at 22:50Ja piekłam bez przykrycia, wtedy w połowie czasu warto przemieszać całość.
AnetA
19 grudnia 2017 at 17:30Karkówkę lepiej pokroić w plastry przed włożeniem do piekarnika czy w całości?
Marta
19 grudnia 2017 at 21:21Karkówkę kroimy na plastry przed pieczeniem.