Wczoraj upiekłam pyszne ciastka z jabłkami na cieście krucho- drożdżowym. Są bardzo kruche i miękkie w środku, a co najważniejsze szybkie w przygotowaniu. Dzień wcześniej należy przygotować ciasto i wstawić je na noc do lodówki, dzięki temu ciastka będą wystarczająco kruche. Następnego dnia wystarczy tylko rozwałkować ciasto, wycinać krążki, zawijać w nie jabłka i piec. I ciastka gotowe. Mają tylko jedną wadę, szybko znikają z talerza 🙂
Kruche ciasteczka z jabłkami
Drukuj przepisSkładniki
- -350 g mąki pszennej
- -200 g masła
- -15 g świeżych drożdży
- -1 łyżka cukru
- -100 g gęstej kwaśnej śmietany
- -3 żółtka
- -szczypta soli
- Dodatkowo:
- -około 0,5 kg jabłek
- -cukier puder po posypania
Przygotowanie
Mąkę przesiać, posiekać z zimnym masłem. Dodać drożdże roztarte wcześniej z łyżką cukru, śmietanę, żółtka oraz sól. Wyrobić szybko ciasto formując je w kulę. Przełożyć do miski, przykryć folią i odłożyć do lodówki na noc.
Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować na grubość około 4 mm i wycinać krążki szklanką (jak na pierogi).
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na 8 równych części.
Na każdym krążku ułożyć kawałek jabłka i złożyć na pół, sklejając boki (nie zaklejamy całego pierożka).
Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp 175 stopni na złoty kolor przez około 20-25 minut.
Przestudzone ciastka posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
7 komentarzy
Marzena
18 września 2014 at 20:20Jakie cudne i uśmiechnięte ciasteczka 🙂 super pysznie wyglądają 🙂 zjadłabym takie 🙂 pozdrawiam 🙂
Marta
19 września 2014 at 14:37Są bardzo smaczne a co najważniejsze szybkie do zrobienia. Wysyłam kilka na spróbowanie 🙂
wedelka
18 września 2014 at 21:21Robiłam jakiś czas temu podobne, tyle, że ciasto nie było na drożdżach. Fajnie się prezentują 🙂
Marta
19 września 2014 at 14:39Z dodatkiem drożdży wychodzą delikatne i puszyste. W smaku przypominają mi rogaliki. Dziękuję 🙂
Sybilla
31 października 2014 at 03:12Mam tylko suche drozdze.
Jak przeliczyc ich ilosc ze swiezych?
Sybilla
31 października 2014 at 03:14Czy drozdze suche maja taka sama wartosc jak swieze?
Jaka roznica?
Mam tylko drozdze suche.
Marta
31 października 2014 at 07:02Nie, drożdży świeżych daje się zawsze dwa razy tyle co suszonych. W przepisie podane jest 15 g drożdży świeżych więc musisz dodać 7 g drożdży suszonych 🙂 pozdrawiam 🙂