Kurczak barbecue z pieczonymi młodymi ziemniaczkami to doskonały pomysł na niedzielny obiad. Danie wychodzi bardzo smaczne, lekko słodkie z dodatkiem pikanterii. Sos doskonale komponuje się z kurczakiem a ziemniaki w nim pieczone nadają mu fajnego smaku. Przepis na kurczaka znalazłam w Kuchni Lidla, którego autorem jest Okrasa.
Kurczak w sosie barbecue
Drukuj przepisSkładniki
- -1 kg ud kurczaka, umytych i osuszonych
- -sól, mielony biały pieprz
- Sos barbecue:
- -3-4 łyżki brązowego cukru
- -ok. 50 ml sosu sojowego
- -niewielka ilość pieprzu cayenne
- -4 goździki
- - mielonej gałka muszkatołowa (1/3 łyżeczki)
- -3 ząbki czosnku
- -1 łyżeczka musztardy Dijon (ja dałam sarepską )
- -1 mała łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- -100 ml pikantnego ketchupu
- -1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- -1 świeża ostra papryczka
- Dodatkowo:
- -1 kg wczesnych ziemniaków, umytych i pokrojonych na pół
- -50 g Przysmaków Kresowych (25 g chorizo i 25 g kindziuka)
- -ok. 50 ml oleju rzepakowego
Przygotowanie
Sos barbecue:
Do garnka wsypujemy 3-4 łyżki brązowego cukru, upalamy go na karmel. Do karmelu dodajemy 2 drobno posiekane ząbki czosnku, ostrą papryczkę pokrojoną w kosteczkę, sos sojowy i niewielką ilość wody.
4 goździki miażdżymy w moździerzu i dodajemy do sosu w garnku, do tego dodajemy 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1 małą łyżeczkę słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru i odrobinę pieprzu cayenne. Mieszamy.
Gdy sos uzyska konsystencję syropu, zdejmujemy garnek z ognia. Do marynaty dodajemy łyżeczkę musztardy i 100 ml ketchupu. Mieszamy. Ponownie stawiamy garnek na ogniu na 5-10 minut, gotujemy na wolnym ogniu (można dodawać wodę w celu redukcji sosu). Odstawiamy.
Uda kurczaka:
Uda kurczaka doprawiamy solą i białym pieprzem. Na patelni grillowej podgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego i smażymy uda tylko od strony skóry (smażymy na złotobrązowy kolor, mięso powinno być jeszcze surowe).
Uda kurczaka zdejmujemy z patelni grillowej (pozostawiamy tłuszcz na patelni), nacinamy od strony surowego mięsa, przekładamy do naczynia i polewamy dokładnie sosem barbecue.
Mięso wraz z sosem przekładamy do naczynia żaroodpornego, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez mniej więcej 60 minut (po upływie 20-25 minut wyjmujemy uda z piekarnika i dokładamy do nich grillowane ziemniaczki).
Ziemniaki
Umyte i pokrojone młode ziemniaki gotujemy na parze przez mniej więcej 30 minut. Odstawiamy do ostygnięcia, następnie grillujemy je na patelni na której smażyliśmy uda (tylko od strony przekrojenia ziemniaka). Do przypieczonych ziemniaków na patelni dodajemy kawałki chorizo i kindziuka. Mieszamy.
Po mniej więcej 30 minutach wyjmujemy kurczaka z piekarnika. Do ud kurczaka dodajemy grillowane ziemniaki z chorizo i kindziukiem, a następnie wkładamy do piekarnika na kolejne 30 minut.
Wyjmujemy z piekarnika i układamy na talerzu.
Smacznego 🙂
Brak komentarzy