Kurczak pieczony na ryżu z dodatkiem marchewki i cebuli. Mięso wychodzi soczyste i miękkie w środku. Ryż jest sam w sobie aromatyczny i taki dobry, że można go wyjadać łyżką :-). Danie nie wymaga długiego przygotowania a smakuje wyśmienicie.
Kurczak pieczony na ryżu
Drukuj przepisSkładniki
- -1- 1,5 kg kurczaka (pałek, podudzi lub skrzydełek)
- -przyprawy: przyprawa do kurczaka, 2 ząbki czosnku, po łyżeczce tymianku, oregano, bazylii, rozmarynu, ziół prowansalskich, słodkiej papryki
- -sól, pieprz, ostra papryka
- -3 łyżki oliwy z oliwek
- Zalewa:
- -5 szklanek wody
- -0,5 kostki masła
- -6 łyżek pikantnego ketchupu
- -3 ząbki czosnku
- -pół łyżki vegety, słodkiej papryki i czarnego pieprzu
- Dodatkowo:
- -2 szklanki ryżu
- -3 marchewki
- -3 nieduże cebule
Przygotowanie
Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy. W dużej misce mieszamy wszystkie przyprawy z oliwą z oliwek i dokładnie marynujemy wszystkie kawałki kurczaka. Odstawiamy do lodówki na minimum 60 minut (można zamarynować na całą noc).
W tym czasie przygotowujemy zalewę. W garnku rozpuszczamy masło, dodając ketchup, czosnek przeciśnięty przez praskę, vegetę, słodką paprykę, czarny pieprz oraz 5 szklanek wody. Całość zagotowujemy.
Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w pół talarki.
Do dużego naczynia żaroodpornego wsypujemy 2 szklanki ryżu, przygotowaną marchewkę oraz cebulę. Zalewamy zagotowaną zalewą i układamy zamarynowane wcześniej kawałki kurczaka.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 i pieczemy 1 godzinę i 20 minut.
Smacznego 🙂
15 komentarzy
Milena
1 sierpnia 2014 at 13:04Wygląda mega smacznie! Zrobiłam się głodna 😀
Pozdrawiam i w wolnym czasie zapraszam do siebie 🙂
Marta
1 sierpnia 2014 at 13:21Zachęcam do zrobienia:) Bardzo często wracam do tego przepisu bo moi domownicy bardzo lubią te danie. W wolnej chwili na pewno zajrzę 🙂
marcela
2 sierpnia 2014 at 22:51jeśli by mnie pytać o zdanie to totalna bomba!
Maryna
16 września 2014 at 19:09Witaj pyszne danie 🙂
zapraszam do mojej kuchni 🙂
http://www.marynawkuchni.wordpress.com
Marta
19 września 2014 at 14:19dziękuje 🙂 Na pewno zajrzę w wolnej chwili 🙂
Kolombo
12 sierpnia 2016 at 13:56da rade zrobić to danie z piersią z Kurczaka ???
Marta
15 sierpnia 2016 at 14:14Myślę, że tak, trzeba tylko zmniejszyć czas pieczenia mięsa.
Monika
22 września 2016 at 14:05Pyszne danie kurczak wyszedł soczysty tylko jeden minus ryz wyszedł lekko za twardawy.Co zrobiłam nie tak?Prosze o pomoc
Marta
22 września 2016 at 20:01Trudno mi teraz stwierdzić co było przyczyną. A ile czasu kurczak się piekł z ryżem? czy ilość zalewy była taka jak podana w przepisie?
Ola
8 maja 2020 at 05:43Wczoraj robiliśmy, ja pokroiłam marchew grubiej, bo młody uwielbia, dodałam jeszcze seler, pietruszkę (to juz starte żeby przemycić), a w polowie czasu mrożone brokuły. Przepis jest o tyle świetny, że może ztanowić bazę, a do niej można dodać za każdym razem to, na co ma się ochotę piekłam pod przykryciem wszystko wyszło pysznie no może ryż trochę rozgotowany, ale było coś ala risotto dziękuję za twn przepis
asienka
6 lutego 2017 at 10:35Witam!
Mam zamiar skorzystać z tego przepisu tylko zastanawiam się czy kurczak powinien być pieczony pod przykryciem czy bez???
Marta
6 lutego 2017 at 20:41Ja piekę bez przykrycia.
Marta
8 lutego 2017 at 22:15Ja piekę bez, aby kurczak się ładnie upiekł.
Jdkdodcmsk
3 grudnia 2017 at 17:01Mam pytanie – czy można do tego nie używać ketchupu tylko np vegete albo kostkę rosołową? Bo mój syn noe lubi ketchupu. Jeśli tak to poproszę o pomysł będę bardzo wdzięczna.
Wiola
8 stycznia 2018 at 11:12Tak robiłam z piersią z kurczaka tylko żeby nie było suche podgotowalam je delikatnie, czy pierś czy skrzydełka zawsze pysznie. Ketchup jest właściwie niewyczowalny