Ostatnio zrobiłam pysznego kurczaka po cygańsku z suszonymi śliwkami. Wyszedł rewelacyjny w smaku. Bardzo nam posmakował, zagości na naszym stole jeszcze nie jeden raz. Takiego kurczaka możecie przygotować na niedzielny obiad, przyjęcie czy świąteczny stół.
Kurczak po cygańsku z suszonymi śliwkami
Drukuj przepisSkładniki
- -12 sztuk pałek z kurczaka
- -przyprawa do kurczaka
- -1/3 kostki masła
- -2 cebule
- -15 sztuk suszonych śliwek
- -1/2 szklanki powideł śliwkowych
- -1/2 szklanki keczupu
- -3/4 szklanki wody
- -2 łyżeczki cukru
- -1 łyżeczka octu
- -sól, pieprz
- -papryka czerwona słodka
- -łyżeczka płatków chili lub ostrej papryki
Przygotowanie
Kurczaka myjemy, osuszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i przyprawą do kurczaka. Odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Następnie podsmażamy kurczaka na patelni, na maśle z każdej strony na złoty kolor. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni do zeszklenia. Przekładamy do rondelka i dodajemy pozostałe składniki: śliwki, powidła, ketchup, wodę, ocet, cukier i chilli lub ostrą paprykę. Zagotowujemy i gorącym sosem zalewamy pałki z kurczaka. Formę przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 60 minut. Gdy kurczak jest już miękki, zdejmujemy folię i zapiekamy jeszcze około 10-15 minut.
Smacznego 🙂
6 komentarzy
Marzena
11 marca 2015 at 17:45Pyszna propozycja 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
12 marca 2015 at 14:14Doskonały pomysł na kurczaka 🙂 Smacznie!
qualietta
3 maja 2015 at 12:28Przepis rewelacyjny! Zrobiłam tego kurczaka dla gości – wszyscy byli zachwyceni 🙂
Marta
5 maja 2015 at 16:21Super!! 🙂 Cieszę się, że przepis przypadł do gustu 🙂
Pozdrawiam 🙂
qualietta
9 maja 2015 at 10:44Nie dość, że zrobiłam, to jeszcze opublikowałam u siebie :).
Dziękuję za odwiedziny i doskonały przepis. Wrócę do niego z pewnością.
Pozdrawiam 🙂
Marta
10 maja 2015 at 23:13Super, że kurczak posmakował 🙂 Pozdrawiam 🙂