Boże Narodzenie/ Dania z ryb/ Święta/ Wielkanoc

Łosoś w cieście francuskim z pesto z suszonych pomidorów

Łosoś w cieście francuskim z pesto z suszonych pomidorów

Łosoś w cieście francuskim z pesto z suszonych pomidorów

Drukuj przepis
Czas gotowania: 40

Składniki

  • Filet z łososia około 300-400 g
  • Marynata do łososia:
  • -sól, pieprz
  • -1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • - 2 łyżki oliwy z oliwek
  • -1 łyżka sosu sojowego
  • -1 łyżka soku z cytryny
  • Pesto z suszonych pomidorów:
  • - 6 kawałków suszonych pomidorów z słoika
  • - 1 ząbek czosnku
  • - 2 łyżki migdałów
  • - listki bazylii (pół doniczki)
  • - 1 łyżka oliwy z oliwek
  • - sól, pieprz
  • Surówka z ogórka:
  • - 1 szklarniowy ogórek
  • - pół małej cebuli
  • -3 łyżki oliwy z oliwek
  • -1,5 łyżki soku z cytryny
  • -1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu
  • -1/3 łyżeczki soli morskiej
  • - bazylia (listki)
  • -opakowanie ciasta francuskiego
  • -roztrzepane jajko do posmarowania

Przygotowanie

Łosoś:

Zdjąć skórę z łososia i podzielić go na paski około 4 x 6 cm. Włożyć do miski, posypać solą i pieprzem i wymieszać z pozostałymi składnikami. Włożyć do lodówki na minimum 30 minut.

Pesto:

Suszone pomidory, czosnek, migdały, listki bazylii, oliwę rozdrobnić na małe kawałki blenderem/ rozdrabniaczem, doprawić solą i pieprzem.

Surówka:

Ogórka umyć i pokroić na cieniutkie plasterki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na dno miski wlać sok z cytryny, oliwę, dodać sól i pieprz i wymieszać. Dodać ogórka i cebulę, wymieszać i odstawić. Przed samym podaniem dodać posiekaną bazylię.

Instrukcja:

Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciasto francuskie rozwinąć. Filety z łososia obłożyć z jednej strony połową pesto, położyć na cieście posmarowaną stroną do dołu, wierzch obłożyć resztą pesto ( ułożona warstwa łososia powinna być równa więc cieńsze kawałki mogą nachodzić na siebie). Zawinąć ciasto ściśle na filety, docisnąć i odkroić zbędne ciasto. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i pokroić na nieduże kawałki ( u mnie wyszło 8). Położyć na blaszce i wstawić do piekarnika na 20 min. Po upieczeniu zdjąć łososia z blaszki aby się nie wysuszał.

Podawać z surówką z ogórka. SMACZNEGO 🙂

Może Ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.