Łosoś w cieście francuskim z pesto z suszonych pomidorów
Łosoś w cieście francuskim z pesto z suszonych pomidorów
Drukuj przepisSkładniki
- Filet z łososia około 300-400 g
- Marynata do łososia:
- -sól, pieprz
- -1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- - 2 łyżki oliwy z oliwek
- -1 łyżka sosu sojowego
- -1 łyżka soku z cytryny
- Pesto z suszonych pomidorów:
- - 6 kawałków suszonych pomidorów z słoika
- - 1 ząbek czosnku
- - 2 łyżki migdałów
- - listki bazylii (pół doniczki)
- - 1 łyżka oliwy z oliwek
- - sól, pieprz
- Surówka z ogórka:
- - 1 szklarniowy ogórek
- - pół małej cebuli
- -3 łyżki oliwy z oliwek
- -1,5 łyżki soku z cytryny
- -1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu
- -1/3 łyżeczki soli morskiej
- - bazylia (listki)
- -opakowanie ciasta francuskiego
- -roztrzepane jajko do posmarowania
Przygotowanie
Łosoś:
Zdjąć skórę z łososia i podzielić go na paski około 4 x 6 cm. Włożyć do miski, posypać solą i pieprzem i wymieszać z pozostałymi składnikami. Włożyć do lodówki na minimum 30 minut.
Pesto:
Suszone pomidory, czosnek, migdały, listki bazylii, oliwę rozdrobnić na małe kawałki blenderem/ rozdrabniaczem, doprawić solą i pieprzem.
Surówka:
Ogórka umyć i pokroić na cieniutkie plasterki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na dno miski wlać sok z cytryny, oliwę, dodać sól i pieprz i wymieszać. Dodać ogórka i cebulę, wymieszać i odstawić. Przed samym podaniem dodać posiekaną bazylię.
Instrukcja:
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciasto francuskie rozwinąć. Filety z łososia obłożyć z jednej strony połową pesto, położyć na cieście posmarowaną stroną do dołu, wierzch obłożyć resztą pesto ( ułożona warstwa łososia powinna być równa więc cieńsze kawałki mogą nachodzić na siebie). Zawinąć ciasto ściśle na filety, docisnąć i odkroić zbędne ciasto. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i pokroić na nieduże kawałki ( u mnie wyszło 8). Położyć na blaszce i wstawić do piekarnika na 20 min. Po upieczeniu zdjąć łososia z blaszki aby się nie wysuszał.
Podawać z surówką z ogórka. SMACZNEGO 🙂
Brak komentarzy