Dziś proponuję wspaniałe muszle Conchiglioni, które można faszerować na różne sposoby. U mnie z mięsem mielonym z dodatkiem kukurydzy i sosem pomidorowym. Zrobiłam również drugą wersję z nadzieniem szpinakowym (przepis niebawem). Danie doskonałe na elegancki obiad lub przyjęcie. Jest efektowne, bardzo smaczne i proste w przygotowaniu.
Makaronowe muszle z mięsem mielonym
Drukuj przepisSkładniki
- -duże muszle makaronowe Conchiglioni (ja zużyłam 28 sztuk)
- -0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z indyka)
- -1 cebula
- -1 łyżka sosu sojowego
- -po 1 łyżeczce przypraw: oregano, majeranek, tymianek
- -pieprz, sól
- -1 łyżka koncentratu pomidorowego
- Sos pomidorowy:
- -1 puszka krojonych pomidorków
- -szczypta cukru
- -1 ząbek czosnku
- -sól, pieprz
- -oregano i bazylia
- Dodatkowo:
- -pół puszki kukurydzy
- -ser żółty do posypania (u mnie Cheddar)
Przygotowanie
Makaronowe muszle gotujemy w osolonym wrzątku przez około 8 min. Odcedzamy i rozkładamy na talerzu każdą osobno aby się nie posklejały.
Cebulę drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię do zeszklenia. Następnie dodajemy zmielone mięso i smażymy całość przez około 10 min. Po tym czasie dodajemy sos sojowy, koncentrat pomidorowy i doprawiamy przyprawami: oregano, majerankiem i tymiankiem, solą oraz pieprzem. Dusimy jeszcze chwilę na małym ogniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie mieszamy z kukurydzą.
Pomidory z puszki przekładamy do rondelka, dodajemy ząbek czosnku, szczyptę cukru, sól, pieprz i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut. Odstawiamy.
Ugotowane muszle faszerujemy mięsem mielonym.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, na dno wylewamy przygotowany sos pomidorowy. Do każdej muszli nakładamy farsz mięsny i układamy w naczyniu obok siebie. Posypujemy startym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 min do zapieczenia.
Smacznego 🙂
Brak komentarzy