Malinowa chmurka to kruche ciasto, maliny w galaretce, pyszna masa śmietanowa i chrupiąca beza z migdałami. Jest niezwykle pyszne, delikatne i rozpływające się w ustach. Jednym słowem – uzależnia! Uznaliśmy je za jedne z najlepszych ciast na świecie! Wypiek w sam raz na pożegnanie lata! 🙂 Możemy je piec cały rok używając mrożonych malin (poza sezonem). Polecam!! :-). Przepis znalazłam na stronie Moje wypieki
Ciasto malinowa chmurka
Drukuj przepisSkładniki
- Kruche ciasto:
- -3 żółtka
- -30 g cukru pudru
- -pół łyżeczki proszku do pieczenia
- -łyżeczka cukru waniliowego
- -150 g mąki pszennej
- -100 g masła (zimnego)
- Galaretka z malinami:
- -600 g malin (świeżych lub mrożonych)
- -3 malinowe galaretki (każda na 500 ml wody)
- -3,5 szklanki wrzącej wody
- Krem śmietankowy:
- -500 ml śmietany kremówki 30 lub 36 % schłodzonej
- -250 g serka mascarpone, schłodzonego
- -3 łyżki cukru pudru
- Beza z migdałami:
- -3 białka, w temperaturze pokojowej
- -150 g cukru
- -2 łyżeczki mąki (skrobi) ziemniaczanej
- -50 g płatków migdałów
Przygotowanie
Kruche ciasto:
Wszystkie składniki na kruchy spód szybko zagniatamy ręcznie lub w malakserze. Formujemy w kulę, którą spłaszczamy, owijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 60 minut (lub w zamrażalce przez 30 minut). Prostokątną blachę o wymiarach około 23 x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia (spód).
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, wylepiamy nim dno formy. Wyrównujemy i ponownie chłodzimy w lodówce przez około 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Przed wstawieniem do piekarnika ciasto nakłuwamy widelcem. Ciasto pieczemy przez około 15 - 20 minut lub krócej, do zezłocenia i wypieczenia ciasta. Upieczone ciasto wyjmujemy i studzimy.
Galaretka z malinami:
3 malinowe galaretki rozpuszczamy w 3,5 szklankach wrzącej wody. Przestudzić, wymieszać z malinami (mrożonych wcześniej nie rozmrażamy). Odkładamy do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę wylewamy na kruche ciasto, wyrównujemy, chłodzimy w lodówce.
Krem śmietankowy:
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywny krem (w połowie ubijania dodajemy serek mascarpone). Pod koniec dodajemy cukier puder i miksujemy do połączenia. Kremy nie ubijamy zbyt długo, żeby nie dopuścić do zważenia. Przygotowany krem wykładamy na galaretkę z malinami.
Beza z migdałami:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy po łyżce cukru, cały czas ubijając do otrzymania gęstej i błyszczącej piany. Na końcu ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną.
Formę o wymiarach 23 x 33 cm odwracamy do góry dnem (takie same wymiary jak forma na kruche ciasto). Smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarowujemy na papierze na wielkość blachy. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Bezę pieczemy w temperaturze 140 stopni przez około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. W razie konieczności lekko przedłużyć (lub skrócić) czas pieczenia. Wystudzić.
Ciasto wyjąć z lodówki. Na wierzch wyłożyć wystudzoną bezę.
Ciasto schłodzić przez minimum 2 godziny w lodówce (najlepiej całą noc).
Smacznego 🙂
8 komentarzy
piegusek
15 września 2017 at 10:09ooo jakbyśmy się zmówiły! też piekłam to ciasto ☺ jest pyszne
Ania Gotuje
10 września 2021 at 10:38Malinową chmurkę piekę kilka razy w roku. Zimą z mrożonych malin, a latem i jesienią ze świeżych. Polecam także w wersji z biszkoptem https://ania-gotuje.pl/przepis/malinowa-chmurka-na-biszkopcie/
Teresa
13 października 2017 at 01:19Pycha!
Justyna
19 października 2017 at 15:09Dziekuje za przepis. Ciasto jest przepyszne ! Palce lizać 😉
Magda
21 października 2017 at 16:30Jak tylko to zobaczyłam, wiedziałam, że muszę to zrobić!! Wyszło pyszne!!
Iwona
1 lutego 2018 at 16:10przepraszam Ja laik- tą beze pieczemy w piekarniku tylko na tym papierze czy z całą tą odwróconą blachą?
Marta
1 lutego 2018 at 22:22Razem z blachą.
Kasia
27 kwietnia 2018 at 11:51Świetny przepis! Właśnie robię to ciasto, mam nadzieję, że mi wyjdzie. Nie mogę się doczekać jedzenia 😀