Pieczona karkówka z warzywami z dodatkiem ketchupu i majonezu. Całość podlana winem i posypana żółtym serem. Wychodzi smaczna, miękka w środku, soczysta i bardzo aromatyczna. Przepis wykorzystywany przeze mnie już wielokrotnie od kilku lat, który zawsze wszystkim smakuje. Polecam więc go i Wam.
Pieczona karkówka
Drukuj przepisSkładniki
- -1,5 kg karkówki
- -przyprawa do mięsa
- -sól, pieprz
- -majeranek, ostra papryka
- -2 marchewki
- -1 duża cebula
- -1 por
- -100 ml wina (czerwonego lub białego)
- -5 łyżek pikantnego ketchupu
- -2 łyżki majonezu
- -100 g żółtego sera
Przygotowanie
Karkówkę myjemy i kroimy w cienkie plastry. Obsypujemy z dwóch stron przyprawą do mięsa, majerankiem, ostrą papryką, solą, pieprzem a następnie odkładamy do lodówki na około godzinę (najlepiej na całą noc).
Marchewkę kroimy w plasterki, cebulę w piórka a por w pół plasterki.
W naczyniu żaroodpornym układamy równo połowę plastrów karkówki, pokrojone warzywa oraz drugą warstwę mięsa. Podlewamy winem. Wierzch smarujemy ketchupem i majonezem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 1,5 godziny. Na 10 min przed końcem wierzch posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy bez przykrycia.
Smacznego 🙂
4 komentarze
Suchy lód
8 listopada 2014 at 15:38Cóż zrobić ? lato się skończyło i zaraz będzie padał śnieg więc sezon grillowania ukończony dlatego pozostaje nam karkówka pieczona, smażona lub duszona ? świetny pomysł z tym tartym serem. Muszę spróbować u siebie w domu ? dzięki za przepis i miłego blogowania życzę 🙂
Marta
8 listopada 2014 at 16:03Polecam karkówkę w tym wydaniu. Jest super smaczna 🙂 Pozdrawiam
Agata
26 stycznia 2018 at 12:29A to winko to jakie wytrawne najlepsze?
Marta
26 stycznia 2018 at 23:17Wytrawne lub półwytrawne.