Ser camembert to super pomysł na szybką przekąskę. Upieczony w piekarniku i podany na ciepło z sosem z orzechów i miodu stanowi pyszną kompozycję smakową. Podawany z chrupiącą bagietką. Przepis znalazłam w książce Beaty Śniechowskiej, zwyciężczyni drugiej edycji programu Masterchef.
Pieczony camembert z miodem i orzechami
Drukuj przepisSkładniki
- -2 krążki sera camembert (każdy około 100 g)
- -sok z 1/2 pomarańczy
- -4 łyżki miodu
- -1 łyżka orzechów laskowych
- -2 łyżki orzechów włoskich
- -1 łyżka migdałów (bez skórki)
- Dodatkowo:
- -olej
- -bagietka
Przygotowanie
Na rozgrzanej, suchej patelni prażymy orzechy laskowe przez kilka minut. Następnie zdejmujemy z ognia i po lekkim przestudzeniu obieramy ze skórki.
Przygotowujemy 2 arkusze folii aluminiowej. Na środku smarujemy małą ilością oleju, układamy krążek sera i zwijamy końce folii. Serki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez około 15-20 minut.
W miseczce mieszamy miód z sokiem pomarańczowym. Na suchą i rozgrzaną wrzucamy patelnię orzechy laskowe, włoskie oraz migdały. Prażymy je przez 3 minuty, dodajemy miód z sokiem pomarańczowym. Podgrzewamy 6 minut od czasu do czasu mieszając, aż płyn zgęstnieje.
Ciepły camembert wyciągamy z piekarnika, układamy na talerzu i polewamy miodem z orzechami.
Podajemy od razu z chrupiącą bagietką.
Smacznego 🙂
1 Komentarz
domowacukierniaewy.blox.pl
29 września 2014 at 22:05Pyszności, przekąska taka, jaką lubię 🙂