Ostatnio dostałam od mojej mamy spory woreczek grzybów. Długo nie mogłam zdecydować się co z nich zrobić. Do głowy wpadł mi pomysł wykorzystania ich jako farszu na pierogi z dodatkiem kaszy jęczmiennej. To był strzał w 10 ponieważ pierogi wyszły wyśmienite. Ich smak podbił podniebienia moich domowników. Należy jednak pamiętać aby dobrze je doprawić aby nie wyszły mdłe w smaku. Z podanego przepisu wyszło mi około 90 pierogów, które rozeszły się w mgnieniu oka. Nie pozostaje mi nic innego, jak podzielić się z wami tym pysznym przepisem 🙂
Pierogi z kaszą jęczmienną i grzybami
Drukuj przepisSkładniki
- Farsz:
- -2 torebki kaszy jęczmiennej (200 g)
- -około 600 g grzybów, ugotowanych
- -2 łyżki masła
- -3 cebule
- -sól, pieprz
- -domowa vegeta
- -tymianek
- -majeranek
- Ciasto na pierogi:
- -800 g mąki pszennej
- -około 3 szklanki naturalnej maślanki
- -sól
- Dodatkowo:
- -podsmażona cebulka do polania
Przygotowanie
Farsz:
Kaszę gotujemy w osolonym wrzątku przez około 15 minut. Odcedzamy i studzimy.
Ugotowane wcześniej grzyby kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i również kroimy w drobną kostkę.
Na patelnie rozgrzewamy 2 łyżki masła, podsmażamy na niej cebulę do zeszklenia. Następnie dodajemy pokrojone grzyby. Smażymy na średnim ogniu przez około 10 minut. Dodajemy sól, pieprz, vegetę, tymianek i majeranek (pieprzu dodajemy sporo aby farsz miał wyrazisty smak). Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Ciasto na pierogi:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli i maślankę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (w razie potrzeby dodajemy więcej maślanki bądź mąki aby uzyskać idealne ciasto).
Wykonanie:
Ciasto rozwałkowujemy cienko, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka, nakładamy farsz na środek i zlepiamy dobrze brzegi. Gotujemy partiami w osolonej wodzie przez 3 minuty.
Podajemy z cebulą podsmażoną na maśle.
Smacznego 🙂
9 komentarzy
Marzena
15 marca 2015 at 20:27Jadłam kiedyś w restauracji, pamiętam, że bardzo mi smakowały. Super je zrobiłaś 🙂
Marta
16 marca 2015 at 19:11Dziękuje 🙂 Pierogi okazały się rewelacyjne w smaku 🙂
cookiemonster
16 marca 2015 at 09:30Jakie pyszności ! 🙂
Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie Wielkanocnym na moim blogu i pozdrawiam serdecznie 🙂
Marta
16 marca 2015 at 19:13Dziękuje za zaproszenie 🙂 Postaram się wziąć udział w twoim konkursie 🙂 Pozdrawiam 🙂
Obiad gotowy!
16 marca 2015 at 12:04pierogi wyglądają apetycznie i chętnie skusiłabym się na taki obiad.
Marta
16 marca 2015 at 19:14Dzięki 🙂 ich smak nas oczarował 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
16 marca 2015 at 13:21Domowe pierożki zawsze w cenie, szczególnie z takim pysznym farszem 🙂
Aga
3 sierpnia 2015 at 13:00Pierogi wyśmienite, ciasto delikatne a farsz troszkę zmodyfikowałam pod rodzinkę(marchewka, nać pietruszki i gotowana pierś z kurczaka zamiast grzybów) na święta będą na pewno z grzybami :)Pozdrawiam
Agata
7 listopada 2019 at 23:52Połączenie kaszy i grzybów jest pyszne, ale zastanawiam się nad tymi proporcjami. Na pewno więcej grzybów niż kaszy? Pozdrawiam