Pierogi z mięsem z najlepszym wg mnie ciastem z dodatkiem masła, które idealnie się rozwałkowuje, nie rozpada podczas gotowania i nie skleja. A co najważniejsze jest proste i szybkie w wykonaniu. Polecam je każdemu, kto wcześniej miał problemy z twardym, rozklejającym się ciastem. Do farszu możemy użyć np. mięsa wołowo – wieprzowego lub z łopatki wieprzowej i kurczaka. Ja zmielone mięso smażę a następnie miksuję blenderem, co wg mnie jest szybsze w wykonaniu. Przepis na ciasto znalazłam na tym blogu.
Pierogi z mięsem
Drukuj przepisSkładniki
- Ciasto na pierogi:
- -0,5 kg mąki tortowej
- -1 szklanka gorącej wody
- -125 g masła (ja dałam 100 g)
- -jajko
- -sól
- Farsz mięsny:
- -1 kg mięsa mielonego (np. łopatki wieprzowej, kurczaka, indyka)
- -2 cebule
- -sól, pieprz
- -majeranek, zioła prowansalskie
- -oliwa
Przygotowanie
Do miski wlewamy gorącą, przegotowaną wodę, dodajemy masło i mieszamy do jego rozpuszczenia. Dodajemy połowę mąki, mieszamy. Dodajemy jajko, sól oraz resztę mąki, mieszamy. Wyrabiamy krótko na elastyczne lecz nie klejące się ciasto.
Farsz:
Cebulę drobno kroimy, podsmażamy na patelni na maśle do zrumienienia, dodajemy zmielone mięso i smażymy do miękkości. Rozdrabniamy blenderem, doprawiamy do smaku. Odkładamy.*
Wykonanie:
Ciasto rozwałkowujemy cienko, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka, nakładamy farsz na środek i zlepiamy brzegi. Gotujemy partiami w osolonej wodzie przez 3 minuty.
Podajemy z cebulą podsmażoną na maśle.
Z podanego przepisu wyszło mi 58 pierogów.
*Można również wcześniej ugotować mięso i zmielić je przez maszynkę ale myślę, że podany przeze mnie sposób jest szybszy w wykonaniu:)
Smacznego 🙂
Brak komentarzy