Zapraszam na pyszny obiad czyli pierś z kurczaka zapiekaną w porach z dodatkiem śmietany i żółtego sera. Podałam ją z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty.
Pierś z kurczaka w porach
Drukuj przepisSkładniki
- -1 podwójna pierś z kurczaka
- -1 łyżeczka słodkiej papryki
- -niecała łyżeczka ostrej papryki
- -1 łyżeczka suszonego tymianku
- -łyżeczka soli
- -1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- -skórka otarta z jednej niedużej cytryny
- Dodatkowo:
- -2 duże pory
- -szklanka śmietany 18%
- -1 jajko
- -sól, pieprz
- -łyżeczka ziół prowansalskich
- -olej, masło
- -100 g sera żółtego
Przygotowanie
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy. Polędwiczki odcinamy, pierś przecinamy na pół, następnie każdą połowę przecinamy wzdłuż na pół. Powstanie w ten sposób 6 kawałków mięsa. Kawałki mięsa układamy na desce i delikatnie rozbijamy tłuczkiem.
Na głębokim talerzu mieszamy wszystkie przyprawy (słodką i ostrą paprykę, tymianek, sól, pieprz oraz startą skórkę z cytryny) dodajemy około 2 łyżki oleju i mieszamy. W powstałej marynacie obtaczamy każdy kawałek mięsa z dwóch stron. Następnie przykrywamy folią i odkładamy do lodówki na godzinę.
Pory dokładnie myjemy, następnie kroimy w cienkie ukośne paski. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i smażymy na nim pora do miękkości (około 7 minut).
W misce dokładnie mieszamy śmietanę z jajkiem, dodajemy sól, pieprz oraz zioła prowansalskie. Na patelni po smażeniu pora rozgrzewamy olej i podsmażamy na niej krótko kawałki kurczaka (1 minutę).
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy na spód pory, zalewamy śmietaną z jajkiem i posypujemy żółtym serem. Na wierzchu układamy kawałki kurczaka.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15-20 minut.
Smacznego 🙂
6 komentarzy
Marzena
27 października 2014 at 16:31Pysznie to wygląda 🙂 mniam 🙂 z chęcią bym zjadła taki smakowity obiadek 🙂 rewelacyjny pomysł na kurczaka 🙂 pozdrawiam cieplutko 🙂
Marta
28 października 2014 at 10:41Dziękuję 🙂
kulinarna148
27 października 2014 at 19:38Obiadek idealny, ale bym tak zjadła 🙂 Po prostu pychotka.
Zapraszam do mnie 🙂
Marta
28 października 2014 at 10:42Dzięki, na pewno zajrzę do twojej kuchni 🙂 Pozdrawiam
Mk
7 października 2017 at 10:14Witam czy z tej podwójnej piersi wyjdzie 6 kotletów wielkości jak na zdjęciu?
Marta
8 października 2017 at 20:13Ilość oczywiście zależy od wielkości piersi. Z mojej średniej wielkości wyszło 6 sztuk.