Dania mięsne/ Dania obiadowe

Pierś z kurczaka w porach

Zapraszam na pyszny obiad czyli pierś z kurczaka zapiekaną w porach z dodatkiem śmietany i żółtego sera. Podałam ją z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty.

Pierś z kurczaka w porachPierś z kurczaka w porach

Pierś z kurczaka w porach

Drukuj przepis

Składniki

  • -1 podwójna pierś z kurczaka
  • -1 łyżeczka słodkiej papryki
  • -niecała łyżeczka ostrej papryki
  • -1 łyżeczka suszonego tymianku
  • -łyżeczka soli
  • -1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • -skórka otarta z jednej niedużej cytryny
  • Dodatkowo:
  • -2 duże pory
  • -szklanka śmietany 18%
  • -1 jajko
  • -sól, pieprz
  • -łyżeczka ziół prowansalskich
  • -olej, masło
  • -100 g sera żółtego

Przygotowanie

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy. Polędwiczki odcinamy, pierś przecinamy na pół, następnie każdą połowę przecinamy wzdłuż na pół. Powstanie w ten sposób 6 kawałków mięsa. Kawałki mięsa układamy na desce i delikatnie rozbijamy tłuczkiem.

Na głębokim talerzu mieszamy wszystkie przyprawy (słodką i ostrą paprykę, tymianek, sól, pieprz oraz startą skórkę z cytryny) dodajemy około 2 łyżki oleju i mieszamy. W powstałej marynacie obtaczamy każdy kawałek mięsa z dwóch stron. Następnie przykrywamy folią i odkładamy do lodówki na godzinę.

Pory dokładnie myjemy, następnie kroimy w cienkie ukośne paski. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i smażymy na nim pora do miękkości (około 7 minut).

W misce dokładnie mieszamy śmietanę z jajkiem, dodajemy sól, pieprz oraz zioła prowansalskie. Na patelni po smażeniu pora rozgrzewamy olej i podsmażamy na niej krótko kawałki kurczaka (1 minutę).

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy na spód pory, zalewamy śmietaną z jajkiem i posypujemy żółtym serem. Na wierzchu układamy kawałki kurczaka.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15-20 minut.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

6 komentarzy

  • Reply
    Marzena
    27 października 2014 at 16:31

    Pysznie to wygląda 🙂 mniam 🙂 z chęcią bym zjadła taki smakowity obiadek 🙂 rewelacyjny pomysł na kurczaka 🙂 pozdrawiam cieplutko 🙂

    • Reply
      Marta
      28 października 2014 at 10:41

      Dziękuję 🙂

  • Reply
    kulinarna148
    27 października 2014 at 19:38

    Obiadek idealny, ale bym tak zjadła 🙂 Po prostu pychotka.
    Zapraszam do mnie 🙂

    • Reply
      Marta
      28 października 2014 at 10:42

      Dzięki, na pewno zajrzę do twojej kuchni 🙂 Pozdrawiam

  • Reply
    Mk
    7 października 2017 at 10:14

    Witam czy z tej podwójnej piersi wyjdzie 6 kotletów wielkości jak na zdjęciu?

    • Reply
      Marta
      8 października 2017 at 20:13

      Ilość oczywiście zależy od wielkości piersi. Z mojej średniej wielkości wyszło 6 sztuk.

    Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.