Przystawki i przekąski/ Śniadania i kolacje

Roladki z tortilli z kurczakiem i sosem szpinakowym

Roladki z tortilli z kurczakiem i sosem szpinakowym to szybkie i smaczne danie. Idealnie sprawdzą się jako przekąska na domówkę, seans filmowy lub kolację. Na imprezach zawsze schodzą jako pierwsze. Dodatki możemy zmieniać pod siebie i dodawać to co lubimy 🙂
 

Roladki z tortilli z kurczakiem i sosem szpinakowym

Drukuj przepis
Ilość porcji: 4 Czas gotowania: 30

Składniki

  • -1 mała pierś z kurczaka (około 350 g)
  • -marynata: szklanka maślanki, 2 łyżeczki curry, sól, pieprz, ostra papryka
  • -4 placki tortilla, przepis znajdziecie tutaj
  • -4 ogórki małosolne, mogą być również świeże
  • -pół czerwonej papryki
  • -serek śmietankowy do posmarowania placków
  • -listki świeżej bazylii
  • Sos szpinakowy:
  • -1 szklanka świeżego szpinaku
  • -1 opakowanie serka twarogowego na kanapki, śmietankowego (150 g)
  • -1 ząbek czosnku
  • -sól, pieprz
  • -kilka listków bazylii (opcjonalnie)

Przygotowanie

Pierś z kurczaka kroimy na cienkie kawałki. W misce mieszamy maślankę z wszystkimi przyprawami, dodajemy do niej kawałki kurczaka. Odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy olej, smażymy na niej pierś z kurczaka (odsączoną z maślanki) z każdej strony na rumiany kolor. Odkładamy.

Sos szpinakowy:

Do kielicha blendera przekładamy szpinak, serek, czosnek, listki bazylii (opcjonalnie) oraz sól i pieprz. Miksujemy na jednolitą masę.

Wykonanie:

Paprykę i ogórki kroimy w cienkie paseczki. Tortillę przekładamy na deskę, smarujemy serkiem, na całej powierzchni układamy listki świeżego szpinaku. Na brzegu placka układamy wzdłuż, na całej długości kawałki kurczaka, ogórka oraz paprykę. Zwijamy ściśle w rulon*. Tortillę kroimy na kawałki, układamy na talerzu. Podajemy z sosem.

Smacznego 🙂

Notatki

*Placki możemy owinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki do czasu podania.

Może Ci się spodobać również

1 Komentarz

  • Reply
    Syropy
    26 listopada 2020 at 21:30

    Roladki są bardzo smaczne. Idealnie sprawdzają się w roli przystawki i tak jak piszesz najszybciej znikają z talerzy. Sos szpinakowy uzupełnia ich smak i dodaje ciekawego aromatu. Dawno ich nie przyrządzałam, więc może wykorzystam na rodzinny seans filmowy. Dzieci na pewno będą zadowolone, bo bardzo je lubią 🙂

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.