Róże karnawałowe
Karnawał w pełni, a to oznacza, że nie może w nim zabraknąć pysznych wypieków karnawałowych, których nie możemy się oprzeć! Tym razem są to pyszne róże karnawałowe, które charakteryzują się kruchym i delikatnym ciastem, uzupełnione w dodatek dżemu. Wyglądają przepięknie i efektownie 🙂
Róże karnawałowe
Drukuj przepisSkładniki
- -300 g mąki pszennej
- -30 g masła
- -20 g cukru
- -2 łyżki kwaśnej śmietany
- -2 jajka
- -2 żółtka
- -szczypta soli
- -1 łyżka wódki lub spirytusu
- Dodatkowo:
- -1 białko
- -tłuszcz do smażenia (olej albo smalec)
- -dżem
- -cukier puder
Przygotowanie
Wszystkie składniki zagniatamy na miękkie i elastyczne ciasto. Przekładamy na stolnicę, dzielimy na mniejsze części. Każdą bardzo cienko rozwałkowujemy, delikatnie podsypując mąką. Z ciasta wykrawamy krążki o trzech różnych wielkościach (u mnie 8, 6 i 4 cm). Każdy krążek nacinamy 5 razy w obwodzie.
Środek największego krążka smarujemy delikatnie białkiem i układamy na nim średni krążek, który również smarujemy w środku białkiem. Na wierzchu układamy najmniejszy. Środek delikatnie dociskamy, aby wszystkie krążki się posklejały.
Róże smażymy na rumiany kolor w dobrze rozgrzanym tłuszczu. Usmażone układamy na ręczniku papierowym, do odsączenia tłuszczu.
Po wystudzeniu w środek każdej róży układamy odrobinę dżemu, a wierzch ciastek posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
Brak komentarzy