Przepyszne i proste danie obiadowe pochodzące z kuchni włoskiej. Makaron spaghetti z cukinią i boczkiem wymieszany z masą jajeczno- śmietanową z dodatkiem sera. Jego wykonanie nie zajmuje dużo czasu, a smakuje wyśmienicie. Polecam 🙂
Spaghetti carbonara z cukinią, boczkiem i masą śmietanową
Drukuj przepisSkładniki
- -400 g makaronu spaghetti
- -300 g boczku
- -2 cebule
- -1 ząbek czosnku
- -2 duże cukinie
- -4 duże jajka
- -80 ml śmietany kremówki (18 %)
- -100 g sera żółtego
- -sól, pieprz
- -tymianek, oregano
Przygotowanie
Jajka mieszamy z śmietanką i startym serem. Cukinię kroimy w cienkie plasterki następnie w paseczki. Boczek kroimy w cienkie paseczki, smażymy na patelni. Po kilku minutach dodajemy cebulę i czosnek drobno posiekany. Smażymy razem i po chwili dodajemy cukinię. Dusimy do miękkości. Wrzucamy makaron, mieszamy z warzywami i boczkiem. Dodajemy masę jajeczną, patelnię ściągamy z ognia i mieszamy (uważamy aby nie zrobiła się jajecznica). Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem oraz oregano.
Podajemy od razu.
Smacznego 🙂
Brak komentarzy