Tort kryształki to ciasto na zimno wykonane z galaretek i bitej śmietany. Zrobione na cienkim biszkopcie, ale równie dobrze można go zastąpić okrągłymi biszkoptami. Bardzo smaczny deser na upalne dni. Lubiany szczególnie przez dzieci. Przepis zaczerpnęłam z książki Ewy Wachowicz.
Tort kryształki
Drukuj przepisSkładniki
- Biszkopt:
- -2 jajka
- -40 g cukru
- -łyżeczka proszku do pieczenia
- -60 g mąki pszennej
- -2 łyżeczki oliwy
- Masa:
- -0.5 litra śmietany kremówki 30 %
- -1/3 szklanki cukru pudru
- -4 łyżeczki żelatyny
- -1/2 szklanki mleka
- -3 różnokolorowe galaretki
- Dodatkowo:
- -1 galaretka na wierzch ciasta
Przygotowanie
Dno tortownicy (26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajko z cukrem utrzeć na gładką kremową masę. Wmieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać oliwę. Przelać do formy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 10-15 minut. Wyjąć i wystudzić.
Każdą z trzech galaretek rozpuścić w szklance wody i przelać do talerzy. Wystudzić do całkowitego stężenia. Następnie pokroić w kostki.
Czwartą galaretkę rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody i odstawić.
Żelatynę rozpuścić w letnim mleku. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i mleko z żelatyną. Mieszać aż zacznie tężeć. Delikatnie wmieszać kostki galaretki. Przełożyć do formy z wystudzonym biszkoptem, odłożyć do lodówki.
Gdy masa zastygnie zalać czwartą tężejącą galaretką, odstawić do lodówki.
Smacznego 🙂
5 komentarzy
gin
2 sierpnia 2014 at 01:31Wygląda uroczo, nie dziwię się, że podbija serca maluchów 🙂
Marta
4 sierpnia 2014 at 17:38Moja 1,5 roczna córka bardzo lubi galaretkę, więc była zachwycona tym deserem 🙂
kstr.NY.
28 sierpnia 2015 at 14:15wyglada super jutro zrobie dla mojego wnusia (9),fajny blog, pozdrawiam
Renia
13 października 2017 at 08:31Witam.Chcialam zapytać co można dodać zamiast żelatyny?
Marta
16 października 2017 at 11:34Można użyć galaretki rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody.