Tortilla z kurczakiem i salsą z ananasa
Szukacie pomysłu na domowe placki tortilla? Na świetną przekąskę na kolację, domówkę czy lunch? Jeżeli tak to nie musicie już szukać!! Przedstawiam Wam doskonałe tortille z grillowanym kurczakiem, salsą z ananasa i sosem z awokado. Całość smakuje wyśmienicie. Wszystkie składniki możecie przygotować sobie wcześniej (łącznie z plackami), a później tylko podać do stołu bezpośrednio przy gościach.
Tortilla z kurczakiem i salsą z ananasa
Drukuj przepisSkładniki
- Placki tortilla:
- -2 szklanki mąki pszennej
- -1 łyżeczka soli
- -4 łyżki oleju
- -2/3 szklanki gorącej wody
- Pierś z kurczaka:
- -1 podwójna pierś z kurczaka
- -2 łyżki oliwy z oliwek
- -1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- -pół łyżeczki wędzonej słodkiej papryki (można zastąpić zwykłą)
- -1/4 łyżeczki pieprzu
- -3/4 łyżeczki soli
- -1 ząbek czosnku
- -skórka i sok z 1 limonki
- -łyżeczka miodu
- Salsa z ananasa:
- -1 średniej wielkości ananas (można zastąpić puszką ananasa w syropie)
- -1 duża czerwona papryka
- -1 czerwona cebula
- -garść posiekanych listków bazylii
- -sól, pieprz do smaku
- -odrobina soku z limonki
- Sos z awokado:
- -1 średniej wielkości awokado (musi być dojrzałe)
- -2 łyżki majonezu
- -100 g jogurtu greckiego lub śmietany
- -sól, pieprz do smaku
- -2 ząbki czosnku
- -łyżka soku z limonki
- Dodatkowo:
- -kawałek startego sera twardego (np. grana padano)
Przygotowanie
Placki tortilla:
Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i miksujemy do momentu otrzymania miękkiego i elastycznego ciasta. Gotowe ciasto owijamy szczelnie w folię spożywczą i odstawiamy na 20- 30 minut. Następnie przekładamy na stolnicę, ciasto dzielimy na 12 równych części (kulek). Każdą kulkę rozwałkowujemy na cieniutki placek o średnicy około 18 cm (posypując delikatnie mąką). Smażymy na rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu. Gdy tortilla wypełni się pęcherzykami powietrza i będzie miała widoczne jasnobrązowe plamki przewracamy ją na drugą stronę. Nie należy smażyć ich zbyt długo, ponieważ placki będą zbyt twarde i będą się kruszyć podczas zwijania. Usmażone placki układamy, jeden na drugim przykrywając wilgotną ściereczkę kuchenną. Gotowe placki możemy podgrzewać w mikrofali lub na patelni.
Placki możemy przechowywać w lodówce do kilku dni, musimy jedynie pamiętać, aby zawinąć je szczelnie w folię spożywczą.
Pierś z kurczaka:
W głębokim talerzu lub misce mieszamy wszystkie składniki marynaty. Powstałą marynatą nacieramy mięso i odstawiamy je na minimum 30 minut. Po tym czasie pierś smażmy na patelni z każdej strony na rumiany kolor. Następnie zmniejszamy ogień, patelnię przykrywamy pokrywką i dusimy mięso kilka minut (czas zależy od grubości mięsa). Po usmażeniu mięso wyjmujemy na deskę, odstawiamy na 5 minut, a następnie kroimy na mniejsze części.
Salsa z ananasa:
Plastry ananasa, paprykę pokrojoną na mniejsze części oraz cebulę pokrojoną w plastry grillujemy na patelni. Po przestudzeniu kroimy w kostkę. Przekładamy do miski, posypujemy solą, pieprzem, polewamy sokiem z limonki i posypujemy posiekanymi listkami bazylii.
Sos z awokado:
Do kielicha blendera przekładamy miąższ z awokado, majonez, jogurt, sól, pieprz, czosnek i sok z limonki. Miksujemy do otrzymania gładkiej masy.
Wykonanie:
Na podpieczony placek tortilli układamy po trochę kurczaka i salsy z ananasa, polewamy sosem i posypujemy startym serem. Zwijamy i zjadamy 🙂
Smacznego 🙂
3 komentarze
Aneta
7 lutego 2017 at 20:35Uwielbiam domowe tortille. Ta wygląda przepysznie 🙂
piegusek
7 lutego 2017 at 21:41ale bym zjadła…. a tu bieda nic jeść prawie nie mog? aby do piątku
Mirka
30 stycznia 2021 at 15:39Moje dzieci bardzo lubią tortillę z kurczakiem, więc często wykorzystuję ten przepis. Zawsze to zdrowsza opcja niż gotowe z marketu. Poza tym idealnie sprawdzą się też na imprezach rodzinnych czy też spotkaniach ze znajomymi. Z doświadczenia wiem, że zawsze wszystkim bardzo smakują. Zdecydowanie polecam przepis, salsa nadaje charakteru i całość smakuje wyśmienicie 🙂