Warstwowa sałatka z kurczakiem, fetą i brokułami to pyszna sałatka dla każdego. Podana z domowym sosem czosnkowym i chrupiącym słonecznikiem. Jestem pewna, że Wam również posmakuje tak jak mi i moim bliskim 🙂
Warstwowa sałatka z kurczakiem, fetą i brokułami
Drukuj przepisSkładniki
- -1 brokuł
- -350 g pomidorków koktajlowych lub 4 średniej wielkości pomidory
- -1 pierś z kurczaka (500 g)
- -olej do smażenia
- -sól, pieprz
- -0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- -2 łyżeczki curry
- -1 puszka kukurydzy
- -1 opakowanie sera typu feta
- -garść pestek słonecznika
- Sos czosnkowy:
- -4 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego (ja wolę grecki)
- -3 łyżki majonezu
- -3 ząbki czosnku
- -sól, pieprz do smaku
- -zioła prowansalskie do smaku
Przygotowanie
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Posypujemy solą, pieprzem, słodką papryką i curry. Dobrze mieszamy, następnie smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju, do zrumienienia. Studzimy.
Brokuła dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (3-4 minuty). Odcedzamy, studzimy.
Pomidory i ser feta kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Słonecznik prażymy na suchej patelni do zrumienienia.
Sos czosnkowy:
W miseczce mieszamy jogurt z majonezem. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy, mieszamy.
Wykonanie:
W dużej, najlepiej bezbarwnej salaterce układamy warstwowo wg kolejności:
-brokuł
-pomidory
-kurczak
-kukurydza
-ser feta
-sos czosnkowy
-słonecznik
Smacznego 🙂
8 komentarzy
niecodziennikpary
17 lipca 2018 at 13:31Fajny pomysł na szybką i prostą sałatkę. Świetnie wygląda i z pewnością smakuje. Jak mamy czas, to podsmażamy słonecznik, bo lubimy jego chrupkość, kolor i „podbity” smak. 🙂
Dorota
21 lipca 2018 at 06:55Podawaj od kogo ściągasz przepis. Pełno tu przepisów z Kwestii Smaku czy Moich Wypieków. Nawet treść nie bardzo zmieniona.
Marta
21 lipca 2018 at 08:01Proszę czytać uważnie.. jeżeli przepis jest zaczerpnięty z czyjeś strony to zawszę podaję autora…
Katrinka
24 lipca 2018 at 15:23Ciężko się czepiać przepisów, większość ju w końcu „została odkryta” i większość z nich różni się minimalnie o ile w ogóle wykonaniem. Jak dla mnie fajnym pomysłem jest podanie tego w szklanej przezroczystej misce, ładnie to wygląda
Marcin Hoffman
7 marca 2019 at 10:46Sałatka warstwowa – KLASYK 🙂 Z warstwami można kombinować bez końca. U nas najczęściej pojawia się: kukurydza, ser lazur, seler ze słoika, jajka ugotowane na twarde. Wszystko przekładane majonezem. W weekend mamy gości, więc chętnie wypróbuje Twojej wersji. Dzieki za inspirację 🙂
Martyna Pietruszka
2 kwietnia 2020 at 14:59Bardzo apetyczna ta sałatka! A w tej misce to już w ogóle wygląda obłędnie, jak na pokaz
AQUAEL
14 grudnia 2020 at 20:20Ja już testowałam sałatkę i muszę przyznać, że jest pyszna 🙂 od razu zasmakowała też mojej rodzinie i zawsze gdy ją przyrządzam, szybko znika z talerzy. W dodatku przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a to duży plus, zwłaszcza w przypadku niespodziewanej wizyty teściowej czy też znajomej. Polecam przepis, warto wypróbować 🙂
Jumorka
22 grudnia 2022 at 15:28Świetna sałatka