Dziś mam dla was propozycję na warstwową sałatkę Wielkanocną, która świetnie zastąpi tradycyjną sałatkę jarzynową. Możecie przygotować ją w formie tortu układając warstwy w niedużej tortownicy, w formie małych porcji za pomocą specjalnych ringów lub bezpośrednio w bezbarwnej salaterce. Sałatka smakuje wyśmienicie i szybko znika ze stołu. To moja obowiązkowa pozycja na świątecznym stole. Polecam 🙂
Wielkanocna sałatka warstwowa
Drukuj przepisSkładniki
- -500 g pieczarek
- -1 duża cebula
- -8 jajek
- -400 g gotowanej szynki (ja użyłam konserwowej)
- -1 brokuł
- -majonez, u mnie Kielecki
- -sól, pieprz
- -szczypiorek
- -masło
Przygotowanie
Pieczarki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na patelni z dodatkiem masła (do momentu odparowania całej wody). Doprawiamy solą i pierzem. Studzimy.
Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (około 5 minut). Odcedzamy, studzimy i drobno siekamy (twardsze części odcinamy). Mieszamy z majonezem, aby otrzymać zwartą masę.
Jajka gotujemy na twardo, białka oddzielamy od żółtek, ścieramy osobno do dwóch miseczek. Obie masy łączymy z majonezem, aby powstała zwarta i niezbyt rzadka masa (do białek dodajemy niewiele majonezu, do żółtek - trochę więcej). Doprawiamy solą i pieprzem.
Szynkę kroimy w niewielką kostkę.
Sałatkę układamy warstwowo w jednej dużej salaterce (lub osobo w kilku porcjach w specjalnych ringach). W kolejności: pieczarki, białka, szynka, brokuł i żółtka. Wierzch posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Przed podaniem schładzamy w lodówce.
Smacznego 🙂
11 komentarzy
Dominika Drobka
22 marca 2016 at 18:24sprobuje na pewno 🙂 tylko szkoda, ze nie mam takiej fajnej foremki, zeby to tak ladnie podac …
Marta
22 marca 2016 at 22:23Sałatkę można zrobić również w niedużej tortownicy lub zwykłej bezbarwnej salaterce 🙂
Megly
22 marca 2016 at 19:02Wygląda nie tylko ciekawie, ale i smacznie. Swoją drogą nigdy nie widziałam takiej sałatki warstwowej, żeby się nie rozlatywała. Robi wrazenie! Pozdrowionka 🙂
piegusek
22 marca 2016 at 21:03wygląda bardzo apetycznie:)
z majeczką w kuchni
24 marca 2016 at 21:10Świetna sałatka, wygląda przepysznie
Karolina
25 marca 2016 at 09:22Super pomysł! Na pewno ta sałatka będzie moją obowiązkową porcją na wielkanocnym stole 🙂 Może udobrucham mamę, że w tym roku tak późno przyjeżdżam 😛 Dzięki!
Ema
25 marca 2016 at 10:20Super! Akurat mam takie małe salaterki 🙂 Na pewno spróbuję, może i mi sałatka się nie zepsuje, haha 😀
Margo
25 marca 2016 at 12:49Wygląda ciekawie 🙂 Nie jem mięsa, czy warstwę szynki można czym zastąpić lub pominąć?
Marta
25 marca 2016 at 13:11Można pominąć mięso 🙂
Ewa
27 marca 2021 at 11:01Witam. Jak podam sałatkę ułożoną w ringach , czy dla 5 osób starczy z tych proporcji?
Ewka
30 marca 2016 at 10:44Wielkanocna czy nie, robią ją jutro! 🙂