Zakręcone ciasto drożdżowe z śliwkami
Zakręcone ciasto drożdżowe z śliwkami i rozmarynowym twarożkiem. Tak, z rozmarynowym 🙂 Dla niektórych może wydawać się to dziwne połączenie bo przecież rozmaryn przeważnie dodaje się do dań wytrawnych (głównie mięsa), ale w połączeniu na słodko z twarożkiem smakuje równie pysznie.
Ciasto jest bardzo proste do wykonania. Wyrośnięte i schłodzone ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na prostokąt, następnie smarujemy je cienką warstwą rozmarynowego twarogu i układamy na nim pokrojone śliwki. Następnie ciasto zwijamy ściśle w roladę, którą kroimy na mniejsze części i układamy w tortownicy.
W ten sposób powstaje zakręcone ciasto drożdżowe, które w trakcie pieczenia łączy się ze sobą tworząc piękny kształt.
Przepis podejrzałam w programie kulinarnym prowadzonym przez Marietę Marecką pt.: „ABC gotowania”, który bardzo mnie zaciekawił. Ciasto wyszło niezwykle miękkie, wilgotne i bardzo smaczne. Zachęcam was do wypróbowania przepisu. Jestem pewna, że ciasto wam również posmakuje tak jak mi 🙂
Zakręcone ciasto drożdżowe z śliwkami i rozmarynowym twarożkiem
Drukuj przepisSkładniki
- Ciasto:
- -300-350 g mąki pszennej
- -2 jaja
- -2 łyżki cukru
- -40 g świeżych drożdży
- -¼ szklanki mleka
- -100 g miękkiego masła
- -szczypta soli
- Farsz:
- -ok. 0,6 kg śliwek węgierek
- -4 łyżki cukru trzcinowego złocistego
- -1 łyżka startego imbiru
- -200 g twarogu tłustego
- -4 łyżki cukru pudru
- -skórka starta z cytryny
- -2 żółtka
- -1-2 gałązki rozmarynu
Przygotowanie
Ciasto:
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy cukier i szczyptę soli. Do drugiej miseczki wsypujemy poruszone drożdże, dodajemy mleko i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy na 10 minut. Następnie przelewamy do miski z mąka, dodajemy jajka i miękkie masło. Wyrabiamy luźne ciasto, najlepiej drewnianą łyżką. Jak składniki ładnie się połączą, a ciasto będzie gładkie, przykrywamy je folią i odstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Nadzienie:
Śliwki myjemy, osuszamy i przekrajamy na ćwiartki. Przekładamy do miski, dodajemy starty imbir i 4 łyżki cukru trzcinowego, odstawiamy. Twaróg miksujemy blenderem ze skórką z cytryny, żółtkami i 4 łyżkami cukru pudru, na koniec dodajemy poszatkowany rozmaryn i mieszamy łyżką. Jeśli wyda nam się za mało słodki dodajemy jeszcze cukier puder.
Wykonanie:
Ciasto wyciągamy na podsypaną mąką stolnicę, zagniatamy raz jeszcze i wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm, podsypując delikatnie mąką. Na środek kładziemy twarożek rozsmarowując go po całości ciasta, układamy śliwki i zwijamy ciasto w roladę. Kroimy w plastry grubości 2-3 cm. Układamy w okrągłej blaszce posmarowanej masłem i wysypanej kaszką manną. Wierzch obsypujemy cukrem trzcinowym z cynamonem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. 30-40 minut. Studzimy. Podajemy posypany cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
8 komentarzy
Marzena
20 października 2015 at 19:18Też widziałam ten przepis i spisałam sobie składniki, muszę wypróbować. A twój pomysł z tym twarożkiem bardzo mi się podoba 🙂
Obiad gotowy!
21 października 2015 at 07:57piękna duża i pyszna drożdżówka:) chciałabym kawałek:)
napiecyku
22 października 2015 at 18:02Drożdżówka na pewno, nie tylko świetnie smakuje, ale również pięknie wygląda 🙂
z majeczką w kuchni
22 października 2015 at 21:28Pyszne, narobiłas mi smaka
Agnieszka - Polska Zupa
23 października 2015 at 08:29Właśnie robiłam podobnie wyglądające odrywane bułeczki. U mnie z mniej ciekawym wnętrzem 🙂
mojamalakuchnia
2 listopada 2015 at 18:19ciasto prezentuje się wspaniale!!!
Szafran
16 listopada 2015 at 02:17Zawsze lubiłam ciasto drożdżowe, i szukałam takiego przepisu. Ponieważ przypomina mi ono przepis mojej mamy jednak chyba wydaje mi się że robiła inny farsz. Na pewno wypróbuje i napiszę jak smakowało!
Gosia
9 lutego 2016 at 22:13Naprawdę przepis rewelacja – a z tą śliwką mniam.