Zapiekanka z ciasta francuskiego, warzyw, kurczaka i sera Korycińskiego. Bardzo smaczna, z dużą ilością warzyw. Polecam
Zapiekanka z warzywami, kurczakiem i serem Korycińskim
Drukuj przepisSkładniki
- -300 g warzyw na patelnię
- -kawałek piersi z kurczaka
- -200 g Sera Korycińskiego
- -2 jajka
- -5 łyżek kwaśnej śmietany
- -sól, pieprz do smaku
- -przyprawa do gyrosa
- -łyżeczka tymianku, bazylii oregano
- Dodatkowo:
- -opakowanie ciasta francuskiego
Przygotowanie
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Posypujemy ją przyprawą do gyrosa, pieprzem i solą. Odkładamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy warzywa na patelnię, smażymy 10 minut na nie dużym ogniu. Następnie dodajemy pierś z kurczaka i podsmażamy wszystko przez 2 minuty. Dodajemy przyprawy i mieszamy. Odkładamy do przestudzenia. Do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Ser kroimy w drobną kostkę. 3 foremki do zapiekania (lub 1 większa do tarty) smarujemy masłem. Następnie wylepiamy ja ciastem francuskim. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Na spód foremek wykładamy warzywa z mięsem, wierzch posypujemy serem Korycińskim. Całość zalewamy śmietaną z jajkiem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 20-25 minut.
Smacznego 🙂
5 komentarzy
beti
30 stycznia 2015 at 12:09Pyszności 🙂 Takie zapiekanki są super 🙂
Marta
30 stycznia 2015 at 19:19To prawda 🙂 Są szybkie w wykonaniu i bardzo smaczne 🙂
Ania
30 stycznia 2015 at 17:42kolejny autorski przepis – wygląda jak z programu kulinarnego 😉
Super Marta 🙂
Marta
30 stycznia 2015 at 19:23Dzięki 🙂
zjedz_mnie
2 lutego 2015 at 08:41Ser koryciński uwielbiam, jednak nie używałam go do zapiekanek. Dzięki za podpowiedź 🙂