Makaron z pieczarkami, szynką szwarcwaldzką w sosie smietanowo – kaparowym
Makaron z pieczarkami, szynką szwarcwaldzką i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowo – kaparowym. Te pyszne danie wyczarujecie w zaledwie 30 minut, które smakiem podbije nie jedno podniebienie. Sos z dodatkiem kaparów wyostrza smak całego dania i nadaje mu fajnego, oryginalnego smaku. Polecam,potrawa smakuje przepysznie 🙂
Makaron z pieczarkami, szynką szwarcwaldzką w sosie kaparowo - śmietanowym
Drukuj przepisSkładniki
- -opakowanie makaronu durum duże świdry Makarony Polskie (400 g)
- -2 średnie cebule
- -3 ząbki czosnku
- -2 łyżki oliwy
- -400 g pieczarek
- -5 suszonych pomidorów
- -4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
- -2 łyżki starego parmezanu
- -2 łyżki kaparów
- -pieprz
- -250 ml słodkiej śmietanki 18 %
- -2 gałązki tymianku
Przygotowanie
Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej cebulę i czosnek pokrojony w kostkę. Dodajemy obrane i pokrojone w pół plasterki pieczarki. Smażymy kilka minut. Po tym czasie dorzucamy suszone pomidory i szynkę szwarcwaldzką pokrojoną w paseczki. Smażymy 5 minut.
W moździerzu ucieramy kapary z pieprzem i starym serem. Dolewamy śmietankę, dokładnie mieszamy łyżką i przelewamy na patelnię. Całość smażymy na średnim ogniu około 8 minut. Doprawiamy pieprzem i tymiankiem. Pod koniec dolewamy 2 łyżki wody z gotującego się makaronu, mieszamy.
Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku, odcedzamy. Przekładamy do sosu, mieszamy.
Smacznego 🙂
5 komentarzy
Marzena
13 października 2015 at 20:55Martuś pysznie zrobiłaś ten makaronik 🙂
Marta
14 października 2015 at 21:26Dziękuję 🙂
Ania - Kto ugości moich gości?
14 października 2015 at 08:29Pyszne danie, mniam!
Marta
14 października 2015 at 21:30Dzięki, polecam wypróbować przepis 🙂
KasiaS
16 listopada 2015 at 21:49Moje smaki 🙂
Danie wygląda wyśmienicie 🙂