Dzięki uprzejmości Czesławy Zarzeckiej miałam możliwość skosztowania Sera Korycińskiego. Jest to ser produkowany przez Czesławę Zarzecką, który powstaje z niepasteryzowanego świeżego mleka krowiego, podpuszczki i soli. Jest całkowicie naturalnym produktem bez żadnych sztucznych konserwantów, polepszaczy i barwników. Na wyprodukowanie sera o wadze 3.5 kg potrzeba aż 30 litrów mleka!
Ser występuje z wieloma dodatkami np. z czosnkiem niedźwiedzim, czarnuszką, orzechami, żurawiną czy chrzanem. Ja wybrałam ser z dodatkiem suszonych pomidorów, bazylii i czosnku. Muszę wam powiedzieć, że ser mi bardzo ale to bardzo posmakował! Spróbowała go moja cała rodzina i im również bardzo smakował 🙂 Ser doskonale pasuje na kanapki ale nie tylko. Można z jego użyciem wyczarować dużo fajnych i smacznych dań. Ja właśnie zrobiłam zapiekankę z warzywami i kurczakiem z dodatkiem sera, który fajnie w niej smakował. Już niedługo ukaże się przepis na tę zapiekankę. Mam w planach jeszcze wiele pomysłów na wykorzystanie Sera Korycińskiego w moich przepisach.
W ofercie można znaleźć 3 odmiany sera, w zależności od okresu leżakowania:
-świeży- dojrzewający od 2 do 4 dni,
-leżakowany- dojrzewający i leżakujący od 5 do 14 dni,
-dojrzały- dojrzewający i leżakujący powyżej 14 dni.
Ser należy przechowywać w suchym i chłodnych miejscu, np. piwnicy lub lodówce. Jeśli będziemy przechowywać go w folii spożywczej, hamujemy proces dojrzewania. Jeśli chcemy aby ser dojrzewał i zmienił smak, należy przechować go bez folii. Ser Koryciński ma ważność nawet do 2 miesięcy, w tym czasie będzie dojrzewać, zmieni swój smak i kolor. Możemy go również zamrozić.
Ser Koryciński Czesławy Zarzeckiej został doceniony przez konsumentów i otrzymał wiele nagród, np. w 2005 roku został wpisany na listę produktów tradycyjnych w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Zapraszam was na ich stronę, tam znajdziecie więcej szczegółów 🙂
6 komentarzy
Marzena
29 stycznia 2015 at 06:31Uwielbiam ten ser, jest rewelacyjny w smaku 🙂
Marta
29 stycznia 2015 at 18:10Ja również go uwielbiam 🙂
Ania
29 stycznia 2015 at 08:06Nie jadlam ale z checis bym spronowala bo sery uwielbiam 😉
Marta
29 stycznia 2015 at 18:06Polecam kiedyś spróbować bo ser jest naprawdę przepyszny:)
beti
30 stycznia 2015 at 12:09Nie próbowałam, ale widać, że smaczny 🙂
Ourban
27 czerwca 2017 at 14:59Ser pyszny