Pyszny i bardzo oryginalny pomysł na podanie łososia. Puree z jabłek i kopru włoskiego z grillowanym łososiem tworzy bardzo zgrany duet. Przepis pochodzi z Kuchni Lidla a dokładnie z przepisu Pascala. Polecam
Grillowany łosoś z puree z jabłek i kopru włoskiego
Drukuj przepisSkładniki
- -filet z łososia
- -4 jabłka obrane, bez gniazd nasiennych
- -1 koper włoski, drobno posiekany
- -1 łyżka rodzynki
- -0,5 łyżeczki nasiona kolendry
- -0,5 łyżeczki kminku
- -sól, pieprz
- -1 łyżka świeżej kolendry, posiekanej
- Sos:
- -1 szalotka, pokrojona w piórka
- -100 ml śmietany 30%
- Dodatkowo:
- -160 g ryżu basmati
- -oliwa z oliwek
Przygotowanie
Koper włoski kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na małym ogniu pod przykryciem przez mniej więcej 10 minut od czasu do czasu mieszając.
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy je do garnka z koprem włoskim. Następnie dolewamy 250 ml wody, mieszamy całość i dusimy na wolnym ogniu przez mniej więcej 20 minut, pamiętając o częstym mieszaniu.
Rodzynki moczymy w letniej wodzie przez mniej więcej 10 minut.
Całość miksujemy blenderem, dodajemy wcześniej namoczone rodzynki oraz rozgniecione w moździerzu nasiona kolendry i kminu. Doprawiamy solą i pieprzem.
Sos:
Szalotkę kroimy w piórka. Smażymy na patelni na oliwie, do zeszklenia. Dodajemy śmietanę, gotujemy do momentu zredukowania sosu. Doprawiamy solą, pieprzem i posiekaną kolendrą. Mieszamy i odstawiamy.
Ryż ugotować wg wskazówek na opakowaniu.
Łosoś:
Łososia myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Grillujemy na grillu lub patelni grillowej po kilka minut z każdej strony.
Na talerz wykładamy 1 łyżkę puree z jabłek i kopru. Układamy rybę, polewamy ją sosem. Przystrajamy listkami kopru włoskiego. Obok układamy ryż. Podajemy.
Smacznego 🙂
8 komentarzy
Marzena
21 kwietnia 2015 at 20:49Martuś jestem pewna, że ten łosoś jest pyszny 🙂 bardzo lubię tą rybkę 🙂
Marta
24 kwietnia 2015 at 23:26Marzenko, łosoś w tym wydaniu smakuje rewelacyjnie 🙂 Polecam zrobić kiedyś 🙂
Marta
22 kwietnia 2015 at 06:38Łosoś- pyszna rybka, oj chętnie bym zjadła taki obiadek 🙂
Megly
23 kwietnia 2015 at 06:27Uwielbiam łososia. Chyba w każdej postaci. Ale taki grillowany jest wyjątkowo pyszny. No i jeszcze to puree- jestem go bardzo ciekawa. Smak musi być wspaniały. Jabłuszka i koper- wyimaginowany miks, zaskoczył mnie z całą pewnością. Danie nie dość, że na pewno bardzo smaczne, to jeszcze pięknie podane. Pozdrowieńka cieplutkie. Megly.
Marta
24 kwietnia 2015 at 23:28Łosoś jest moją ulubioną rybką 🙂 a z puree smakuje na prawdę bardzo pysznie 🙂 Pozdrawiam 🙂
http://cynamon.net.pl
23 kwietnia 2015 at 07:49Piękne danie! Chętnie bym zjadła 😉
domowacukierniaewy.blox.pl
24 kwietnia 2015 at 08:52Idealne danie dla mnie 🙂
Z Majeczką wkuchni
25 kwietnia 2015 at 18:52Ale swietny pomysł, rybki uwielbiam