Tak jak obiecałam w poprzednim poście, podaję przepis na makaronowe muszle z pysznym nadzieniem z szpinaku i sera feta. To moja ulubiona wersja makaronowych muszli. Danie wegetariańskie dla miłośników szpinaku i makaronu. Zapraszam.
Muszle z szpinakiem i serem feta
Drukuj przepisSkładniki
- -duże muszle makaronowe Conchiglioni (ja zużyłam 28 sztuk)
- -2 opakowania szpinaku świeżego (może być też mrożony)
- -3 ząbki czosnku
- -masło
- -opakowanie sera feta
- -pieprz
- Sos pomidorowy:
- -1 puszka krojonych pomidorków
- -szczypta cukru
- -1 ząbek czosnku
- -sól, pieprz
- -oregano i bazylia
- Dodatkowo:
- -ser żółty do posypania (u mnie Cheddar)
Przygotowanie
Makaronowe muszle gotujemy w osolonym wrzątku przez około 8 min. Odcedzamy i rozkładamy na talerzu każdą osobno aby się nie posklejały.
Na patelni podgrzewamy masło, wrzucamy drobno posiekany czosnek i delikatnie podsmażamy (około 30 sekund). Dodajemy umyty szpinak i smażymy do odparowania wody. Zdejmujemy z gazu. Dodajemy ser feta (wcześniej rozdrobniony) i dokładnie mieszamy aby całość się połączyła. Doprawiamy pieprzem. Odkładamy.
Pomidory z puszki przekładamy do rondelka, dodajemy ząbek czosnku, szczyptę cukru, sól, pieprz i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut.
Wykładamy na dno naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
Na sos układamy muszle wypełnione farszem z szpinaku i fety.
Posypujemy startym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 min do zapieczenia.
Smacznego 🙂
Brak komentarzy