Zapiekanka z makaronem, kurczakiem, brokułem, pomidorami, kukurydzą i mozzarellą. Bardzo smaczna zarówno na obiad jak i kolację. Inspirowałam się przepisem z Kuchni Lidla na zapiekankę wg Pascala, którą lekko zmodyfikowałam. Zamiast boczku dałam pierś z kurczaka i wzbogaciłam ją o dodanie kukurydzy. Polecam.
Makaronowa zapiekanka z kurczakiem i warzywami
Drukuj przepisSkładniki
- -makaron kokardki: 300 g
- -1 nieduża pierś z kurczaka
- -1 brokuł
- -pół puszki kukurydzy
- -3 duże pomidory lub mała paczka pomidorów koktajlowych
- -1 cebula
- -3 jajka
- -200 g słodkiej śmietanki 30 %
- -1 kulka sera mozzarella
- -50 g sera żółtego
- -sól, pieprz
- -ulubione przyprawy
Przygotowanie
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente. Odcedzamy i odstawiamy.
W tym samym garnku gotujemy wycięte i pokrojone na mniejsze kawałki różyczki brokuła.
Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, przyprawiamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek (2 łyżki), wrzucamy cebulę, dodajemy pierś z kurczaka, smażymy chwilę.
W misce mieszamy roztrzepane jajka z śmietaną, dodajemy sól i pieprz.
Pomidory kroimy w kostkę (miąższ z pestkami odkładamy)
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy ugotowany makron, dodajemy brokuła, pierś z kurczaka, pomidory, mozzarellę pokrojoną w kostkę, odsączoną z zalewy kukurydzę. Całość zalewamy śmietaną z jajami i dokładnie mieszamy. Na wierzch ścieramy ser żółty i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 20 minut.
Smacznego 🙂
Brak komentarzy