Zupa meksykańska z mięsem mielonym jest pyszna, rozgrzewająca i syta. Smakuje doskonale, szczególnie w porze jesienno – zimowej 🙂
Zupa meksykańska z mięsem mielonym
Drukuj przepisSkładniki
- -0,5 kg mięsa mielonego
- -2 łyżki oleju
- -1 cebula
- -2 marchewki
- -4 ziemniaki
- -1 czerwona papryka
- -1 puszka czerwonej fasoli
- -1 puszka kukurydzy
- -2 puszki krojonych pomidorów lub 700 ml przecieru pomidorowego (passaty)
- -2 łyżki koncentratu pomidorowego
- -1,5 - 2 litry bulionu
- -1 łyżeczka słodkiej papryki
- -szczypta ostrej papryki
- -1 łyżeczka oregano
- -sól, pieprz
Przygotowanie
Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju podsmażamy cebulę. Dodajemy mięso mielone i przesmażamy je kilka minut. Dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy. Całość przekładamy do garnka. Wlewamy bulion, dodajemy marchewkę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Garnek przykrywamy i całość gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę, odsączoną kukurydzę i fasolę z zalewy, przecier i koncentrat pomidorowy. Zupę gotujemy na małym ogniu jeszcze przez około 10 minut. Doprawiamy do smaku.
Smacznego 🙂
1 Komentarz
CookUp
20 stycznia 2018 at 15:09Absolutnie rozgrzewająca i absolutnie pyszna! Meksykańskie smaki zimą sprawiają, że nawet w styczniu da się poczuć trochę lata! 🙂