Ciasto Wiśnia z makiem
to idealne ciasto na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Wilgotny spód makowy, śmietankowy krem z wiśniami oraz krem czekoladowy na biszkoptach nasączonych likierem Amaretto. Połączenie doskonałe!! 🙂 Ciasto smakuje wyśmienicie. Jestem pewna, że i Wam przypadnie do gustu! 🙂
Na blogu znajdziecie również inne ciasta z dodatkiem maku: np.: Babka makowa oraz Wiśniowa fantazja.
Ciasto
Drukuj przepisSkładniki
- Składniki: (na formę 22 x 32 cm)
- Ciasto makowe:
- -4 jajka
- -170 g suchego mielonego maku
- -3/4 szklanku drobnego cukru
- -1 łyżka cukru wanilinowego
- -3 łyżki mąki pszennej
- -2 łyżki kakao
- -1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem śmietankowy:
- -500g serka mascarpone
- -250 ml śmietanki 30%
- -2 łyżki cukru pudru
- Masa czekoladowa:
- -250 g serka mascarpone
- -200 g kremu czekoladowego typu Nutella
- Poncz:
- -50 ml likieru Amaretto + 50 ml wody
- Dodatkowo:
- -1,5 szklanki drylowanych wiśni z kompotu
- -1 opakowanie okrągłych biszkoptów (120g)
- -2/3 szklanki zaparzonej, ostudzonej kawy + 2 łyżki likieru Amaretto
- -50 g gorzkiej czekolady do posypania ciasta
Przygotowanie
Ciasto makowe:
Wszystkie składniki powinny być w teperaturze pokojowej.
Mak zalać wrzątkiem i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Następnie odcisnąć z nadmiaru wody (najlepiej za pomocą lnianej ściereczki). Jeżeli nie mamy gotowego mielonego maku należy go najpierw sparzyć, a następnie zmielić trzykrotnie przez maszynkę.
Żółtka ucieramy z cukrami na białą, puszystą masę. Dodajemy mak, kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Całość mieszamy szpatułką do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy.
Dno formy wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wylewamy ciasto, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni. Pieczemy ok. 30 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
Krem śmietankowy:
Składniki kremu powinny być dobrze schłodzone. Śmietankę ubijamy, pod koniec dodajemy serki mascarpone i cukier puder. Ubijamy na sztywny krem.
Masa czekoladowa:
Mascarpone należy wyjąć wcześniej, aby uzyskało temp. pokojową, ponieważ zimne może się zwarzyć po wymieszaniu z nutellą. Mascarpone i Nutellę mieszamy w misce do powstania jednolitej, gładkiej masy.
Wykonanie:
Ciasto makowe nasączamy ponczem. Na nie wykładamy krem śmietankowy i równomiernie rozprowadzamy. Wiśnie odsączamy dobrze z kompotu i wciskamy w masę. Wierzch masy ponownie wygładzamy. Biszkopty krótko moczymy w kawie z dodatkiem Amaretto i układać na cieście. Na biszkopty wykładamy masę czekoladową i delikatnie rozsmarowujemy. Na wierz ciasta ścieramy gorzką czekoladę.
Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Smacznego 🙂
7 komentarzy
Jan
27 listopada 2017 at 13:38Pysznie wygląda to ciasto. Uwielbiam ciasta z wiśniami 🙂
Piegusek
27 listopada 2017 at 17:08Wygląda bardzo smakowicie
Ronik99 z Krakowa
28 listopada 2017 at 14:22Fakt 😀 Sama pyszność :D:D:D
zBLOGowani
28 listopada 2017 at 17:50Zachęcamy aby dodać przepis do najnowszej akcji konkursowej ZAPACH ŚWIĄT na zBLOGowani.pl http://zblogowani.pl/akcja/zapach-swiat
Paulina Garnicka
29 listopada 2017 at 11:19Mak i wiśnie – moje ulubione połączenie! Do tego idealnie pasowałaby mi polewa mocno kakaowa 🙂 Coś pysznego, przepis sobie zapisuję 🙂
Janina Zaręba
4 grudnia 2017 at 12:51Uwielbiam dodatek wiśni do wszelkich ciast. Musze wypróbować i ten przepis 🙂
Ania
4 grudnia 2017 at 18:29Polecam zapiekankę serową z kurczakiem https://viralvideo.pl/l/F67hKjtr5I