Dania obiadowe/ Zupy

Zupa meksykańska z mięsem mielonym

Zupa meksykańska z mięsem mielonym jest pyszna, rozgrzewająca i syta. Smakuje doskonale, szczególnie w porze jesienno – zimowej 🙂

Zupa meksykańska z mięsem mielonym

Drukuj przepis
Ilość porcji: 6

Składniki

  • -0,5 kg mięsa mielonego
  • -2 łyżki oleju
  • -1 cebula
  • -2 marchewki
  • -4 ziemniaki
  • -1 czerwona papryka
  • -1 puszka czerwonej fasoli
  • -1 puszka kukurydzy
  • -2 puszki krojonych pomidorów lub 700 ml przecieru pomidorowego (passaty)
  • -2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • -1,5 - 2 litry bulionu
  • -1 łyżeczka słodkiej papryki
  • -szczypta ostrej papryki
  • -1 łyżeczka oregano
  • -sól, pieprz

Przygotowanie

Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju podsmażamy cebulę. Dodajemy mięso mielone i przesmażamy je kilka minut. Dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy. Całość przekładamy do garnka. Wlewamy bulion, dodajemy marchewkę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Garnek przykrywamy i całość gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę, odsączoną kukurydzę i fasolę z zalewy, przecier i koncentrat pomidorowy. Zupę gotujemy na małym ogniu jeszcze przez około 10 minut. Doprawiamy do smaku.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

1 Komentarz

  • Reply
    CookUp
    20 stycznia 2018 at 15:09

    Absolutnie rozgrzewająca i absolutnie pyszna! Meksykańskie smaki zimą sprawiają, że nawet w styczniu da się poczuć trochę lata! 🙂

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.