Boże Narodzenie/ Dania mięsne/ Dania obiadowe

Roladki z indyka z mozzarellą i suszonymi pomidorami

Roladki z sznycli z indyka nadziewane mozzarellą i suszonymi pomidorami. Zawinięte w szynkę parmeńską (może być również serrano, szwarcwaldzka). Wszystko się ze sobą świetnie komponuje i nadaje fajny smak. Takie roladki to ciekawy pomysł na obiad, imprezę czy świąteczne przyjęcie. Polecam 🙂

Roladki z indyka z mozzarella i suszonymi pomidorami

Drukuj przepis

Składniki

  • -5 plastrów sznycli z indyka
  • -1 kulka sera mozzarella
  • -5 kawałków suszonych pomidorów
  • -sol, pieprz, ostra papryka
  • -przyprawa do mięs, tymianek
  • -szynka typu serrano lub parmeńska

Przygotowanie

Plastry indyka rozbijamy delikatnie tłuczkiem na cienkie płaty. Każdą roladkę smarujemy pędzelkiem zamoczonym w oliwie z suszonych pomidorów a następnie przyprawiamy.

Mozzarellę kroimy na plastry a suszone pomidory na cienkie paski.

Na środku na każdym kawałku mięsa układamy po plastrze mozzarelli i po jednym pokrojonym pomidorze. Zwijamy ściśle w roladki i obwijamy je w szynkę typu serrano. Układamy w naczyniu pokropionym oliwą z pomidorów, pieczemy około 20-25 min w 180 stopniach.

Podajemy z ziemniakami, ulubioną surówką i ewentualnie sosem.

Ja dodatkowo zrobiłam sos: do małego garnka zlałam płyn z pod pieczenia mięsa, dodałam trochę wody i zagotowałam to. Następnie dodałam trochę śmietanki 30 %, musztardy francuskiej i odrobinę miodu. Zagotowałam ponownie. Doprawiłam całość pieprzem, ostrą papryką i wsypałam posiekaną natkę pietruszki.

Przygotowanym sosem polewamy roladki.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.