Pieczony filet z kurczaka z mozzarellą i pomidorami
Pieczony filet z kurczaka z mozzarellą i pomidorami to doskonały, a zarazem bardzo pyszny pomysł na szybki i lekki obiad. Wystarczy tylko naciąć pierś z kurczaka, w środek włożyć pesto, pokrojone pomidory i mozzarellę. Później pozostaje nam tylko zapiec wszystko i podawać np. z ziemniakami i mizerią z ogórków. Polecam 🙂
Pieczony filet z kurczaka z mozzarellą i pomidorami
Drukuj przepisSkładniki
- -4 pojedyncze piersi z kurczaka
- -2 pomidory*
- -opakowanie sera mozzarella
- -świeża bazylia
- -pesto z bazylii
- -sól, pieprz
- -2 łyżki oleju
Przygotowanie
Każdą pierś z kurczaka nacinamy wzdłuż (nie do końca) tworząc kieszonki w mięsie. Każde wgłębienie smarujemy pesto, w środek każdego wgłębienia wkładamy plaster pomidora, mozzarelli, a pomiędzy nimi wkładamy listek świeżej bazylii. Każdy filet posypujemy solą i pieprzem. 2 łyżki pesto mieszamy z 2 łyżkami oleju. Powstałym sosem polewamy mięso.
Filety układamy w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy mięso około 20-25 minut.
Smacznego 🙂
Notatki
*jeżeli mamy większe pomidory to możemy je przekroić na połowę
9 komentarzy
kasia
13 czerwca 2018 at 08:47Wyjątkowy blog, świetne przepisy, bardzo ładne zdjęcie i estetyczna całość
Nie widzę jednak buttonu do obserwowania a sądzę że nie tylko mnie by się przydał, bardzo chciałabym być na bieżąco :3
Serdecznie pozdrawiam, życzę więcej kucharskiej weny (a sama planuję być kucharką, więc będę eksperymentować) Czekam na więcej interesujących wpisów.
Norbert
13 czerwca 2018 at 13:06Szkoda, że nie ma zdjęcia po upieczeniu, bo chętnie bym zobaczył jak wygląda 🙂
Marta
13 czerwca 2018 at 13:15Jest zdjęcie po upieczeniu, wystarczy najechać myszką na środek prawej strony zdjęcia i kliknąć przycisk strzałki 🙂
Karolina
15 czerwca 2018 at 06:15Kurczak po upieczeniu wygląda jeszcze lepiej! Muszę spróbować 🙂
Gosia
27 czerwca 2018 at 10:26Klasyka moich potraw z grilla 🙂 Polecam
Nauka kontroli poślizgu
29 czerwca 2018 at 10:50Pieknie wygląda a smakować musi jeszcze lepiej. Wypróbuję ten przepis napewno. Pozdrawiam
Monika
5 listopada 2018 at 09:26Czy mięsko pieczemy z przykryciem czy bez ?
Sylwia
26 lutego 2019 at 15:08Wyglada extra i musi być pycha! Idę robić 🙂
Mateusz Kownacki
1 lutego 2023 at 21:33Kiedy nowe przepisy?