Pizza z serem pleśniowym, figami i szynką szwarcwaldzką
Jesteście fanami pizzy? Jeżeli tak to ten przepis jest właśnie dla Was. To jedna z lepszych jakie robiłam. Połączenie wyrazistego sera i rukoli z słodkimi figami tworzy świetne połączenie smakowe. Polecam 🙂
Pizza z serem pleśniowym, figami i szynką szwarcwaldzką
Drukuj przepisSkładniki
- Ciasto:
- -1,5 szklanki mąki pszennej (250 g)
- -12 g świeżych drożdży
- -łyżeczka cukru
- -pół łyżeczki soli
- -1 łyżka oleju
- -0,5- 3/4 szklanki wody
- Dodatki:
- -2 łyżki sosu pomidorowego
- -3-4 figi
- -1 kulka sera mozzarella
- -100 g sera pleśniowego (u mnie Lazur)
- -szynka prosciutto lub szwarcwaldzka
- -rukola
- -oliwa po polania
Przygotowanie
Ciasto:
Do miseczki dodajemy pokruszone drożdże i cukier, rozcieramy. Wlewamy wodę, mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn z drożdży, sól oraz olej. Wyrabiamy ciasto, (około 15 minut) aż będzie miękkie i elastyczne. W razie konieczności dodajemy więcej wody lub mąki. Ciasto formujemy w kulę, przekładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około godzinę.
Wykonanie:
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, rozwałkowujemy na duży okrąg. Wierzch smarujemy sosem pomidorowym. Na pizzy układamy ser mozzarella pokrojony w plastry. Na wierzchu układamy pokrojone w plastry figi (ze skórką). Wierzch posypujemy pokruszonym serem pleśniowym. Pizzę pieczemy w mocno rozgrzanym piekarniku (około 20 minut) lub tak jak ja na kamieniu do pizzy (około 8 minut). Na upieczonej pizzy układamy plasterki szynki i rukolę. Wierzch skrapiamy oliwą.
Smacznego 🙂
27 komentarzy
Daria
4 września 2018 at 11:22Na sam widok aż ślinka cieknie. Ta szyneczka ah.. miałam w planach zrobić na obiad w końcu chłopakowi pizze i wypróbuje dla niego ten przepis. Tak profesjonalnie wygląda.
Bartłomiej
5 września 2018 at 12:29Przepyszne wygląda ta pizza! O wiele lepiej niż z pizzerii 🙂
Kamila Chmiel
5 września 2018 at 13:38Naprawdę pięknie wygląda ta pizza! Aż ma się ochotę coś takiego przyrządzić w domu!
Mariola
10 września 2018 at 06:18Narobiła mi Pani ochotę na pizzę 🙂 Własnie szukam pomysłu na obiady i chyba znalazłam 🙂
Staropolskagaleriasmaku
11 września 2018 at 08:00Osobiście nie jestem przekonany do szynki szwardzwaldzkiej w pizzy. Ale myślę, że warto tego połączenia spróbować. Pozdrawiam!
Scabrosus
14 września 2018 at 10:39Powiem szczerze że uwielbiam pizzę, ale z takimi składnikami jeszcze nie próbowałem, ciekawią mnie figi , w ten weekend koniecznie przetestuję, bo może być naprawdę dobre.
Daria
21 września 2018 at 10:22Przepysznie wygląda.. rewelacyjnie. Szyneczka na pizzy, uwielbiam. Nie znoszę gdy w pizzerii dostaje małą ilość tego składnika i taką ubogą pizzę dlatego również często sama wole zrobić na obiad.
Julia
26 września 2018 at 07:18Pizza z figami? Wow.. no nie powiem, ciekawa opcja nie próbowałam jeszcze takiej pizzy ale chętnie bym skosztowała kawałeczka. Wygląda mega apetycznie.
CookUp
29 września 2018 at 22:33Słyszeliśmy coś o pizzy? Obecni! 😉 Świetne połączenie smaków i zdjęcia, która sprawiają, że od razu jesteśmy głodni! 🙂
dorota
2 października 2018 at 17:40Jest niesamowicie smaczna! Polecam każdemu
Nauka kontroli poślizgu
16 października 2018 at 10:26Uwielbiam pizzę. Narobiłas mi smaka i chyba będę zmuszona wypróbować Twój przepis. Pozdrawiam
Tomasz
24 października 2018 at 18:39O matko nowa inspiracja ! pycha
ewa
12 listopada 2018 at 10:10Niebanalne połaczenie. Pizza jest nieziemsko dobra
http://ewa-n-k.pl/
27 grudnia 2018 at 10:30Połączenie figi z szynką jest fenomenalne!
Cichy Klient w restauracji
13 lutego 2019 at 11:05Ojeeeeeeej! Jadła bym!!!! 🙂 rewelacja!
Kamka
19 lutego 2019 at 15:39Pizzy z figą nie jadłam, ale patrząc na fotki mam ogromną ochotę skosztować!
Kryspin
19 lutego 2019 at 17:44Właśnie tego szukałem:) Fajna alternatywa jak ktoś lubi 4 sery. Dziękuję za przepis!
zosia
26 maja 2019 at 09:45Hit mojej imprezy ze znajomymi
BHPEX
19 września 2019 at 12:20Robiłem tą pizze i jest przepyszna,. Jest tylko jedna wada wygląd figi, w Polsce nie mamy zwyczaju na ten owoc i każdy się pytał co to, inni kręcili nosem na wygląd, ale do samu było wszystkim 🙂
Małgosia
23 września 2019 at 22:15W ilu stopniach ?
DMOZ
27 września 2019 at 11:16Potwierdzam przedmówców, pizza super. Ja robiłem w 200 stopniach i było ok.
Ciekawa
30 października 2019 at 11:11Czy są to proporcję na jedną pizzę? 🙂
Restauracja Ego
2 stycznia 2020 at 13:29Wygląda jak z profesjonalnej pizzerii. Jestem pod wielkim wrażeniem.
Agata
23 marca 2020 at 12:30Wygląda niesamowicie :D. Dodaję do zakładek i z pewnością sobie przygotuję.
Mateusz
24 września 2020 at 12:10Pięknie wygląda!
Zapraszamy do kombinacji pizzy z grzybami suszonymi.
Zapraszamy na https://grzybysuszone-sklep.pl/pl/
Przyprawy Marco Polo
12 lipca 2022 at 14:47Smakowała pysznie 🙂 My dodaliśmy do niej przyprawę pomidory z ziołami
https://przyprawy-marcopolo.pl/pomidory-z-ziolami-40g-p-70.html
Lena
8 lutego 2023 at 09:14Uwielbiam jeść pizzę ale o takim wykonaniu jeszcze nie słyszałam. Wygląda niesamowicie.