Ciasto jogurtowe z galaretką i owocami to lekkie ciasto na puszystym biszkopcie z delikatną masą z jogurtu greckiego i śmietany oraz galaretką z owocami. Idealny deser na lato. Ciasto możemy wykonać z różnymi owocami np. truskawkami, malinami, borówkami czy wiśniami.
Ciasto jogurtowe z galaretką i owocami
Drukuj przepisSkładniki
- Biszkopt:
- -5 jajek
- -3/4 szklanki cukru
- -3/4 szklanki mąki pszennej
- -1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- Masa jogurtowa:
- -500 ml jogurtu greckiego
- -500 ml śmietany kremówki 30 %
- -4 łyżki żelatyny
- -150 g cukru pudru
- Dodatkowo:
- -3 galaretki rozpuszczone w 3,5 szklanki wrzątku
- -owoce: u mnie truskawki, maliny i borówki
Przygotowanie
Biszkopt: *
Obie mąki przesiewamy, odkładamy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę (z szczyptą soli). Następnie dodajemy partiami cukier, cały czas ubijając. Gdy piana będzie sztywna i błyszcząca dodajemy po jednym jajku, cały czas ubijając. Dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy szpatułką.
Ciasto przelewamy do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód), wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20-25 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt wyjmujemy z piekarnika i razem z blachą rzucamy go na podłogę z około 40 cm wysokości. Biszkopt studzimy w uchylonym piekarniku.
Masa jogurtowa:
Żelatynę zalewamy zimną wodą (do jej przykrycia, około 1/3 szklanki wody) odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie podgrzewamy żelatynę mieszając, tylko do jej całkowitego rozpuszczenia. Można podgrzać ją również w mikrofali. Nie można doprowadzić do wrzenia ponieważ żelatyna straci swoje właściwości żelujące. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, następnie dodajemy do niej łyżkę jogurtu, mieszamy a następnie dodajemy kolejne 4 łyżki i ponownie mieszamy. Całość wlewamy do reszty jogurtu i mieszamy, pod koniec dodając ubitą na sztywno śmietanę.
Masę odstawiamy na chwilę do lodówki do lekkiego stężenia.
Wykonanie:
Na wystudzony biszkopt wylewamy masę jogurtową, odstawiamy do całkowitego stężenia masy jogurtowej.
Galaretki rozpuszczamy w 3,5 szklanki wrzątku, gdy galaretka zacznie tężeć, ciasto wyjmujemy z lodówki, na wierzchu układamy owoce, a całość zalewamy tężejącą galaretką.
Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego 🙂
Notatki
*Blaszka o wymiarach 34 x 35 cm
9 komentarzy
Catering Weranda
10 lipca 2018 at 14:07Wygląda tak pysznie, że aż ślinka cieknie na sam widok tych słodkości. Dotąd próbowałam ciasto które sama przygotowywałam z jogurtem, malinami i kruszonką. Jakoś nigdy na myśl nie przyszła mi taka prosta i świetnie dobrana kompozycja. Jeszcze dziś wieczorem postaram się przygotować dla moich domowników te słodkości. Oby więcej takich przepisów, pozdrawiam!
Katarzyna
11 lipca 2018 at 07:10Bardzo lubię takie lekkie, letnie ciasta, więc koniecznie muszę wypróbować ten przepis.
Blogbezpomyslu
12 lipca 2018 at 12:17Bardzo ciekawy pomysł na ciasto jeszcze nigdy nie spotkałem sie z takim 🙂
Czekam na kolejny przepis.
Piotr Fedde
12 lipca 2018 at 13:26Mniam! Aż nabrałam ochoty na ciasto!
Mariusz
13 lipca 2018 at 09:12Pysznie wygląda to danie. Zapisuję przepis i na pewno w weekend spróbuję tych pyszności.
Marta
13 lipca 2018 at 18:31Wspaniale wygląda to ciasto, od razu widać, że pyszne!
Zofia
4 czerwca 2019 at 14:25Moim zdaniem bardzo dobre ciasto polecam osobą które nie miały jeszcze okazji spróbhować
Ewa
4 marca 2021 at 10:36Bardzo fajny przepis na ciasto, na pewno sama spróbuję zrobić. Pozdrawiam.
Karolina
11 marca 2022 at 19:12Szybki i łatwy przepis, pychota :))