Zapraszam na zakręcone drożdżówki z serem i konfiturą jagodową. Wychodzą mięciutkie, puszyste, pachnące jagodami. Doskonałe na podwieczorek z szklanką mleka.
Drożdżówki z serem i konfiturą jagodową
Drukuj przepisSkładniki
- -500 g mąki pszennej
- -szczypta soli
- -łyżka cukru waniliowego
- -25 g świeżych drożdży
- -3 łyżki miodu
- -3/4 szklanki mleka
- -2 jajka
- -1 żółtko
- -70 g masła roztopionego i przestudzonego
- Dodatkowo:
- -200 g konfitury jagodowej
- -200 g twarogu
- -łyżka budyniu waniliowego
- -łyżka cukru waniliowego
- -łyżka miodu
Przygotowanie
Do miseczki dodajemy pokruszone drożdże, miód, cukier waniliowy, mleko i łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, jajka i rozczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz (wyrabiamy około 15 minut, do momentu aż ciasto będzie miękkie i elastyczne). Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.
Twaróg rozdrabniamy i mieszamy z cukrem, miodem i proszkiem budyniowym.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach około 30 x 25 cm. Ciasto smarujemy konfiturą jagodową, na wierzchu układamy masę serową.
Zwijamy wzdłuż dłuższego boku jak roladę. Kroimy ostrym nożem na 12-14 części.
Układamy na dużej blaszce z piekarnika (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) zachowując odstępy. Przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
Pieczemy w temp. 200 stopni przez około 15-20 minut.
Studzimy.
Lekko ciepłe bułeczki można polukrować.
Smacznego 🙂
10 komentarzy
Ania - Kto ugości moich gości?
23 marca 2015 at 17:15Ale smakowite! Mogę jedną?? 🙂
Marta
25 marca 2015 at 22:26Pewnie, częstuj się 🙂
Marta
25 marca 2015 at 22:27Oczywiście, częstuj się 🙂
Marzena
23 marca 2015 at 19:33Ale wspaniałe drożdżóweczki, Martuś podrzuć chociaż jedną 🙂
Marta
25 marca 2015 at 22:43Marzenko, dla ciebie mogę podrzucić nawet dwie 🙂
Z Majeczką w kuchni
23 marca 2015 at 20:30Pyszne buleczki, zapachniało mi ciepłym latem
Agnieszka
24 marca 2015 at 10:37Piękne drożdżówki. Bardzo takie lubię 🙂
Obżarciuch
26 marca 2015 at 20:20bardzo fajny pomysł na smaczne bułeczki 🙂 chętnie sie poczestuję 🙂
Marta
26 marca 2015 at 20:51Dziękuje, moja rodzinka bardzo lubi takie bułeczki, dlatego staram się je urozmaicać 🙂
Karo
14 grudnia 2019 at 18:26Wypróbowałam i polecam! Zamiast konfitury jagodowej użyłam konfitury z czarnej porzeczki. Drożdżówki wyszły bardzo smaczne 🙂