Makowiec na kruchym cieście
Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na szybki makowiec na kruchym cieście. Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową. Makowiec smakuje przepysznie, u mnie znikł bardzo szybko. Zachęcam do zrobienia, zwłaszcza na zbliżające się święta Wielkanocne 🙂
Makowiec na kruchym cieście
Drukuj przepisSkładniki
- Ciasto kruche:
- -500 g mąki pszennej
- -łyżeczka proszku do pieczenia
- -szczypta soli
- -1 łyżka cukru waniliowego
- -100 g cukru
- -250 g masła lub margaryny
- -4 żółtka
- -2 łyżki kwaśnej śmietany
- Masa makowa:
- -puszka masy makowej (850 g)
- -2 łyżki bułki tartej
- -4 białka
- Dodatkowo:
- -200 g cukru pudru
- -sok z cytryny
Przygotowanie
Ciasto kruche:
Wszystkie składniki na ciasto kruche szybko zagniatamy, formujemy w kulę, którą spłaszczamy, owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki, 2/3 ciasta rozwałkowujemy na prostokąt, przekładamy do blaszki (wymiary około 25 X 35 cm). Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.
Masa makowa:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Masę makową delikatnie mieszamy z bułką tartą i ubitymi białkami. Przekładamy na blaszkę, wyrównujemy.
Pozostałą część ciasta również rozwałkowujemy na prostokąt, z którego wycinamy paski o szerokości około 1 cm. Układamy je na cieście tworząc kratkę.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 50-60 minut. Studzimy.
Do cukru pudru dodajemy sok z cytryny (soku dodajemy tyle alby uzyskać konsystencję lukru). Gotowym lukrem polewamy ciasto.
Smacznego 🙂
54 komentarze
Ania - Kto ugości moich gości?
19 marca 2015 at 20:38Ale mi narobiłaś smaka, cudnie wygląda ten makowiec!
Marzena
20 marca 2015 at 06:25Super makowiec. Uwielbiam ciasta z makiem 🙂
Marta
22 marca 2015 at 22:49Dziękuje 🙂
ugotujmyto.pl
20 marca 2015 at 18:22Dawno nie jadłam takich pyszności….
marcela
20 grudnia 2015 at 19:59robiłam juz taki z tego przepisu bardzo dobry smakuje całej mojej rodzinie
marcela
20 grudnia 2015 at 19:59bardzo dobry i smaczny
Anna
25 grudnia 2015 at 12:25Zrobiłam na wigilię i wyszło super!
Marta
29 grudnia 2015 at 22:21Super, cieszę się, że przepis przypadł do gustu 🙂
ElaS
31 grudnia 2015 at 01:51przepyszne ciasto!!!
Dziekuje i pozdrawiam
GOSIA
22 grudnia 2022 at 16:54Witam . Czy jeśli dodam dwie puszki masy makowej to czas pieczenia się wydłuży? Pozdrawiam
gosik788
25 marca 2016 at 16:27Robię ten makowiec drugi raz i nie przestanę go robić . Jest rewelacyjny <3
Natii
13 kwietnia 2016 at 14:05Wygląda rewelacyjnie, przepis podsunę mamie, bo mnie nie wychodzą kruche ciasta 🙁
Myszka
6 maja 2016 at 08:32ciasto jest pyszne mój syn nie przepada za makowcem ale ten zajadał 🙂
kuchnia Sylwii
14 grudnia 2016 at 23:29Wow ! 🙂 Przepysznie wygląda! 🙂
marta
15 grudnia 2016 at 11:22czy to jest przepis na małą blachę czy dużą?
Marta
15 grudnia 2016 at 13:44Wymiary zapisane w przepisie -blaszka prostokątna (wymiary około 25 x 35 cm). Pozdrawiam
Ania
22 grudnia 2016 at 11:25Mąka pszenna zwykla czy tortowa bedzie lepsza?
Ania
22 grudnia 2016 at 11:27Czy mąka pszenna zwykla czy tortowa bedzie lepsza?
Marta
22 grudnia 2016 at 11:33Tortowa lepsza 🙂
Jacek
23 grudnia 2016 at 11:23Zacznę od tego że nie umiem i nie lubię gotować i piec ale postawiłem sobie za punkt honoru upiec ciasto na święta dzięki temu blogowi udało się makowiec wyszedł super, przepis zostanie ze mną już na każde święta.
Grazyna
24 grudnia 2016 at 15:11Zapomnialam wymieszac bialka z masa makowa …….mama mnie zagadala ….. Czy to nadal wyjdzie?
asia
10 stycznia 2017 at 21:32Akurat pieke na jutro do kawy jak wyjdzie to napisze ale widzę że będzie dobry
Gosia
18 stycznia 2017 at 17:02Po dwukrotnym upieczeniu przepis zapisany w zeszyciku. Bardzo smaczne ciasto, spełnia moje kryteria makowca idealnego.
Krystyna
18 grudnia 2017 at 22:59Czy spod ciasta należy wcześniej podpiec???
Marta
18 grudnia 2017 at 23:06Nie trzeba.
pawel
19 grudnia 2017 at 16:59blaszke smarujemy czy na papierze
sylwia
20 grudnia 2017 at 20:37Witam, czy można makowiec zrobić na gotowym spodzie, np.biszkoptowym?
basik68
22 grudnia 2017 at 22:11Dzięki za przepis. Makowiec wyszedł super :D. Wesołych Świąt 😀
Kasia
23 grudnia 2017 at 14:31Dziekuje za przepis.
Izabela
26 grudnia 2017 at 00:12Zrobiłam z Twojego przepisu. Jest pyszny! Dziękuję.
Wiola
30 grudnia 2017 at 13:41Z tego przepisu makowiec wychodzi wspaniały ,nawet takim jak ja – co mają dwie lewe ręce w kuchni.Dziękuję za przepis!!!
Sebol
9 lutego 2018 at 13:00Przepis jest ok, tylko po co proszek do pieczenia do kruchego ciasta? Proszku powinno się unikać a nie pchać do wszystkiego jak leci a w cieście kruchym jest naprawdę zbędny.
Gosia
10 października 2018 at 20:16W przepisie nie ma mowy o dodawaniu cukru do masy makowej. Czyżby była słodzona przez producenta? Bo chyba 10 dkg w cieście nie wystarczy?
Daniel
29 października 2018 at 14:12Ciasto kruche z maki owsianej jest o 100 razy smaczniejsze niż z mąki pszennej
Monika
26 listopada 2018 at 12:27Pierwsze ciasto upieczone z Twojego bloga i muszę przyznać bardzo smaczne. Tak niepewnie podeszłam do masy makowej z puszki, ale ciasto naprawdę smakuje dobrze, następnym razem dodam troszkę Amaretto żeby podkręcić smak. Ciasto nie za słodkie, samej słodyczy dodaje nam lukier. Kruche ciasto również bardzo smaczne, z racji tego , że nie trzeba mielić maku ciasto przyrządza się błyskawicznie. Także polecam !
basik68
21 grudnia 2018 at 13:21Będę piekła ten super makowiec już trzeci raz, tylko teraz jestem na wyjeżdzie w pracy i nie ma tu wagi. Ile to bedzie normalnych szklanek 500 g maki? Dzięki serdeczne, pozdrawiam i życzę Spokojnych i Radosnych Świąt :*
Renata
22 grudnia 2018 at 09:52Pycha polecam 🙂
Aldona
22 grudnia 2018 at 18:26Droga Pani !
Widzę, że Pani zupełnie nie orientuje się, że makowiec jest ciastem bożonarodzeniowym, a nie wielkanocnym.
To nie jest tak, że pieczemy sobie ciasta według własnego widzimisię, gdyż są one przypisane do konkretnych świąt i mają swoją symbolikę, o czym – jak widzę – nie wiedzą również autorki komentarzy. Radzę poczytać sobie coś na ten temat, choćby w internecie, a nie piec wszystkiego na chybił trafił, bo to jest bez sensu i nie ma nic wspólnego z tradycją.
Najogólniej rzecz ujmując, na Boże Narodzenie pieczemy ciasta ciemne (bo zima), a na Wielkanoc jasne (bo wiosną rodzi się nowe życie), a więc ciasta bożonarodzeniowe to makowiec (mak zapewniał dobre plony), piernik (miód gwarantował dostatek) i keks (bakalie to suszone owoce + symbol szczęścia i zamożności), a wielkanocne : baby (bo rosną), serniki (bo nabiał+jajka) i kolorowe, słodkie mazurki (dawne ciasto szlacheckie symbolizujące koniec Wielkiego Postu).
Swoją symbolikę mają także np. żurek, chrzan, wędlina, bukszpan, jemioła, bazie, pisanki, zboże, miód, ryby i grzyby, ściśle związane z konkretnymi świętami. Wypadałoby jednak wiedzieć coś na ten temat, bo to jest przecież nasza polska, narodowa, przekazywana z pokolenia na pokolenie, tradycja.
Tomasz
21 września 2019 at 19:13Pani Aldono kogo interesuje Pani komentarz placek to placek nie ważne na jaką okazję
m
5 grudnia 2020 at 11:49oczywiście
Editt
6 grudnia 2019 at 08:19Do Pani Aldony.
Dziwne bardzo rozumowanie. Każdy robi co uważa. My czasem jemy karpia w lipcu, sierpniu bo znajomy zlowi. No i …co? Nie moźna? Może lepiej…nie pisać takich komentarzy?
Szatanica
18 kwietnia 2023 at 21:29A Pani ma coś z psychiką??? Czy może tylko wierzący mogą jadać ciasta?? Żałosna uwaga i zupełnie oderwana od rzeczywistości!
Andzia
23 grudnia 2018 at 17:26Makowiec już zrobiony, właśnie się pieczę. Mam nadzieję że wyjdzie przepyszny. Pozdrawiam 🙂
Autorka komentarza zjadacz makowca
23 grudnia 2018 at 18:18Droga Aldono, gdybyś z sympatią napisała swój komentarz, to owszem jest to ciekawe. Jednak Twój protekcjonany i mentorski ton nie powstrzyma mnie przez upieczeniem i skonsumowaniem makowca nawet latem 🙂 Wesołych Świąt
Aldona
24 grudnia 2018 at 01:24Droga Konsumentko Makowca ! Dla Ciebie to, co napisałam, to „jest, owszem, ciekawe” ??!! Mam rozumieć, że nigdy o tym nie słyszałaś ??!! O polskiej tradycji dotyczącej świątecznych ciast ??!!
To chyba oczywiste, że makowiec można jeść cały rok, tak jak sernik czy inne ciasta, ale w te konkretne święta powinno się piec ciasta zgodnie z tradycją. Chyba że się jej nie zna albo jest ona komuś obojętna. Ale wtedy nie mamy o czym rozmawiać.
lina
18 marca 2019 at 15:33Genialny wpis, tak bardzo prawdziwy.
Dariaaa
20 kwietnia 2019 at 15:31Ciasto mega pyszne. Nie dałam bułki tartej do masy makowej i również wyszło ok. Reszta zgodnie z przepisem.
Magda
22 czerwca 2019 at 14:49Przepyszne ciasto! Polecam.
Editt
6 grudnia 2019 at 08:16Witam. Czasem masą makową…jest bardzo mokra. Czy nadmiar tego płynu też mam dodać czy może na chwilkę zdać na sitko.?
Sztyborka
21 grudnia 2019 at 14:47Witam , robiłam go rok temu na święta i w tym roku tez będzie 🙂 przepyszne ciasto
anna
22 grudnia 2019 at 16:43Pycha!Wejdzie na stale do mojego pieczenia 🙂
Gosia
22 grudnia 2019 at 21:35Wyszedł pyszny! Właśnie upiaklam, położyłam lukier i jest Pychotka! Dziękuję za przepis 🙂
domzpomyslami.pl
10 grudnia 2020 at 11:50Sezon na makowiec uważam za otwarty 😀
Aneta
21 grudnia 2022 at 22:34Czy ten makowiec musi być w lodówce? Czy poleca Pani jakąś konkretna masę?