Dania mięsne/ Dania obiadowe/ Zapiekanki

Papryka faszerowana po grecku

Papryka faszerowana po grecku

Papryka faszerowana po grecku z mięsem mielonym, ryżem oraz serem feta. Podane z sosem z czarnych oliwek i gęstej śmietany. Pyszna i sycąca propozycja na obiad lub kolację. Polecam 🙂

Papryka faszerowana po grecku

Drukuj przepis
Czas gotowania: 30

Składniki

  • -4 czerwone papryki
  • -100 g ryżu
  • -350 g mięso wieprzowo- wołowego
  • -1 cebula
  • -3 ząbki czosnku
  • -120 g sera feta
  • -natka pietruszki
  • -1 łyżka suszonego oregano
  • -sól, pieprz
  • -oliwa z oliwek
  • Sos:
  • -150 g oliwek zielonych lub czarnych
  • -150 g kwaśnej śmietany 18 %
  • -pieprz

Przygotowanie

Ryż gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut.

Papryki myjemy, odcinamy górne części i wyjmujemy gniazda nasienne. Każdą paprykę przyprawiamy solą, pieprzem i oregano.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na patelni z dodatkiem oleju. Czosnek drobno siekamy.

W dużej misce mieszamy mięso mielone z ugotowanym ryżem, podsmażoną cebulą, czosnkiem, pokruszonym serem feta, posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem oraz suszonym oregano.

Papryki nadziewamy farszem, przykrywamy odciętą górą. Układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy delikatnie oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z termoobiegiem. Pieczemy przez około 50 minut.

Przygotowujemy sos:

Oliwki drobno siekamy, dodajemy śmietanę i pokrojony drobno ząbek czosnku. Doprawiamy pieprzem i odstawiamy na 15 minut.

Sos przekładamy do miseczki i podajemy z papryką.

Może Ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.