Papryka faszerowana po grecku
Papryka faszerowana po grecku z mięsem mielonym, ryżem oraz serem feta. Podane z sosem z czarnych oliwek i gęstej śmietany. Pyszna i sycąca propozycja na obiad lub kolację. Polecam 🙂
Papryka faszerowana po grecku
Drukuj przepisSkładniki
- -4 czerwone papryki
- -100 g ryżu
- -350 g mięso wieprzowo- wołowego
- -1 cebula
- -3 ząbki czosnku
- -120 g sera feta
- -natka pietruszki
- -1 łyżka suszonego oregano
- -sól, pieprz
- -oliwa z oliwek
- Sos:
- -150 g oliwek zielonych lub czarnych
- -150 g kwaśnej śmietany 18 %
- -pieprz
Przygotowanie
Ryż gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut.
Papryki myjemy, odcinamy górne części i wyjmujemy gniazda nasienne. Każdą paprykę przyprawiamy solą, pieprzem i oregano.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na patelni z dodatkiem oleju. Czosnek drobno siekamy.
W dużej misce mieszamy mięso mielone z ugotowanym ryżem, podsmażoną cebulą, czosnkiem, pokruszonym serem feta, posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem oraz suszonym oregano.
Papryki nadziewamy farszem, przykrywamy odciętą górą. Układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy delikatnie oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z termoobiegiem. Pieczemy przez około 50 minut.
Przygotowujemy sos:
Oliwki drobno siekamy, dodajemy śmietanę i pokrojony drobno ząbek czosnku. Doprawiamy pieprzem i odstawiamy na 15 minut.
Sos przekładamy do miseczki i podajemy z papryką.
Brak komentarzy