Najsmaczniejsze pierniczki! Pachnące korzennymi przyprawami i skórką otartą z pomarańczy. Ciasto na pierniczki przygotowujemy minimum 2-3 tygodnie przed świętami, ale najlepiej smakują, kiedy ciasto leżakuje jeszcze dłużej. To już ostatni dzwonek aby przygotować ciasto na pierniczki na tegoroczne Święta Bożego Narodzenia 🙂 Ja swoje zrobiłam już jakiś czas temu i upiekłam ciasteczka (z połowy porcji) na mikołajki, reszta czeka do świąt 🙂
Pierniczki
Drukuj przepisSkładniki
- -200 g cukru
- -250 g miodu
- -250 g masła
- -750 g mąki pszennej
- -3 jajka
- -3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- -3/4 łyżeczki sody
- -1 łyżka przyprawy do piernika
- -skórka otarta z jednej pomarańczy
- -opcjonalnie: łyżka kakao
- Dodatkowo
- -lukier
Przygotowanie
Masło rozpuścić, dodać cukier, gdy się rozpuści dodać miód. Zdjąć z ognia, dodać przyprawę do piernika i skórkę otartą z jednej pomarańczy. Wystudzić.
Jajka zmiksować, mąkę przesiać z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodać do jajek i zmiksować. Dodać wystudzoną masę i ponownie wymieszać.
Odstawić w chłodne miejsce (ja trzymałam w lodówce). Ciasto można przechowywać w lodówce do kilku tygodni (im dłużej tym lepiej). Ciasto powinno być dosyć twarde.
Piernikowe ciasto podzielić na kilka części. Rozwałkować jak na pierogi. Mocno podsypać mąką aby ciasto nie kleiło się do stolnicy. Foremkami wycinać różne kształty. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut na złoty kolor.
Gotowe pierniczki można ozdobić lukrem.
Smacznego 🙂
Brak komentarzy