Pierogi a’la kebab
Pierogi a’la kebab to drożdżowe pierogi pieczone w piekarniku z rewelacyjnym farszem warzywno – mięsnym. Brzmi ciekawie? Smakuje jeszcze lepiej! 🙂 Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, zaraz po upieczeniu podane np. z sosom czosnkowym, ale równie dobre są na drugi dzień po odgrzaniu. Z podanej porcji wyjdzie Wam spora ilość pierogów, które możecie również zamrozić i wyjąć w razie potrzeby 🙂
Pierogi a'la kebab
Drukuj przepisSkładniki
- Ciasto:
- -1 kg mąki pszennej
- -1 kostka drożdży (100 g)
- -2 szklanki mleka (500 ml)
- -100 g masła lub margaryny
- -1 jajko
- -łyżka cukru
- -1 łyżeczka soli
- -1 łyżka oregano
- Nadzienie:
- -500 g pieczarek
- -1 cebula
- -1 czerwona papryka
- -1 puszka kukurydzy
- -1 pierś z kurczaka (około 500 g)
- -około 250 g sera żółtego
- -2 łyżki ketchupu
- -przyprawa gyros
- -sól, pieprz
- Dodatkowo:
- -1 jajko, roztrzepane, do posmarowania pierogów
Przygotowanie
Ciasto:
Do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i 1 szklankę mleka, mieszamy łyżką i odstawiamy na 10 minut. Masło rozpuszczamy w małym rondelku i studzimy. Mąkę pszenną przesiewamy do dużej miski, dodajemy do niej sól, jajko, resztę mleka, przyprawy i rozczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Ciasto wyrabiamy do momentu kiedy będzie miękkie i elastyczne. Formujemy je w kulę i przekładamy do dużej miski posypanej mąką do wyrośnięcia na około 1 godzinę (przykryte ściereczką).
Nadzienie:
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa. Podsmażamy na patelni do zrumienienia.
Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki, większe możemy pokroić na jeszcze mniejsze części. Cebulę kroimy w kostkę. Na tej samej patelni z dodatkiem oleju podsmażamy cebulę razem z pieczarkami. Smażymy do momentu kiedy pieczarki będą miękkie, a woda odparuje. Odstawiamy do wystudzenia. W misce mieszamy ze sobą mięso, pieczarki z cebulą, paprykę pokrojoną w kostkę, kukurydzę, ser żółty starty na tarce oraz ketchup. Całość doprawiamy solą, pieprzem.
Wykonanie:
Ciasto rozwałkowujemy, szklanką wycinamy kółka, w środek wkładamy łyżką farsz, zlepiamy ściśle brzegi. Pierogi układamy na blaszce do pieczenia, pozostawiając odstępy (pierogi urosną). Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, pierogi pieczemy około 20-25 min do zrumienienia.
Smacznego 🙂
25 komentarzy
Tomek
5 czerwca 2018 at 08:14Zaimponowałaś mi i to bardzo! Tak prostego i dość szybkiego w przygotowaniu dania nie widziałem dawno. Chyba pierwszy raz przygotowanie czegoś do jedzenia na drugie śniadanie sprawiało mi frajdę bo nie musiałem stać godzinami w kuchni 😉 Po za tym takiego połączenia nie powstydził by się sam Amrao. Najlepsze pierogi jakie jadłem! 😉
Edyta
27 lipca 2020 at 13:34Zastanawiam sie co masz na mysli piszac, ze to szybkie danie Przygotowanie samych skladnikow farszu, skrojenie ich, zesmazenie, odparowanie, wystudzenie zajelo co najmńiej 45 minut. Wyrastanie ciasta godzina (wyrastalo w trakcie przygotowywania farszu). A gdzie walkowanie, wykrawanie, nadziewanie, lepienie, pieczenie…?
Efekt jest fantastyczny, ale moim zdaniem zrobienie tych pierogow od A do Z to niemal 3 godziny pracy w kuchni – a robilam z polowy porcji…
Gosia Dede
14 września 2020 at 20:26Dokładnie, na pewno nie jest to szybkie danie 😮
Jest pracochłonne ale dla smaku warto .
ania
22 lutego 2021 at 15:00Danie jest pracochłonne i pyszne podobnie jak wileńskie czebureki https://ania-gotuje.pl/przepis/czebureki-bez-miesa/
Justyna
19 kwietnia 2023 at 20:50Do rozczynu szklanka mleka ciepłego ?
Krzysztof
23 kwietnia 2023 at 21:10Na jaką grubość rozwałkować ciasto?
Ania
5 czerwca 2018 at 12:09Jestem fanką mięsa z kebabu i takie pierogi już jadłam ale kupione z marketu gdzieś były w jakieś ofercie, smakowały dobrze ale brakowało mi właśnie tam paru składników teraz z tym przepisem mogę zrobić takie pierogi w domu i myślę że wyjdą 2x lepiej niż takie kupne bo dodam to co lubię do nich, super przepis i takie pierogi warto sobie zrobić ; ) pomysł na obiad jest
Malwina
6 czerwca 2018 at 08:13Kilka razy miałam okazję próbować pierś z kurczaka przygotowaną a’la mięsko z kebabu i szczerze mówiąc żadne nie smakowało tak jak powinno. Dopiero Twoja kompozycja, smakowo jest najbliżej oryginału. Samo nadzienie mogłabym jeść bez przerwy, dzień i noc. Na pewno ten przepis na długo zagości w mojej kuchni. Dobrego jedzonka nigdy dość. 😉
Karolina
7 czerwca 2018 at 13:20Pierogi w typu kebab? No po prostu idealne danie dla mnie. Można by rzec, że wręcz następca dla klasycznych pierogów naszego pokolenia. Jeszcze dzisiaj ten przepis wypróbuję bo tak mi apetytu narobiłaś. Czekam na więcej takich perełek, ciekawych wpisów. Często tutaj wpadam, ale tym razem musiałam skomentować. Pozdrawiam serdecznie!
Konrad
11 czerwca 2018 at 07:23Przepysznie wyglądają te pierożki. Muszę spróbować, bo są bardzo kuszące 🙂
Kamila C
12 czerwca 2018 at 06:18Wyglądają naprawdę pysznie. Jak się doda więcej sosu, to się nie rozejdą?
Karolina
12 czerwca 2018 at 08:40Mniam! Ja szukałam ciekawego przepisu na dzisiejszy obiad i mam 😀 Mąż się zdziwi, bo uwielbia kebaby 🙂
Karolina
12 czerwca 2018 at 08:41Mniam! Ja szukałam ciekawego przepisu na dzisiejszy obiad i mam 😀 Mąż się zdziwi, bo uwielbia kebaby!
fluffy_blue
21 czerwca 2018 at 21:59Wyglądają przepięknie ,już wiem co jutro zrobię na obiad 😉
Agagaga
18 marca 2019 at 21:21Co zrobić żeby pierogi się nie rozkleily przy pieczeniu.? Mocno zlepiam a i tak się rozklejaja i trochę farszu wypływa zwłaszcza ser
Paulina
5 maja 2019 at 14:37Ile wychodzi pierogów z tej porcji?
justyna
18 września 2019 at 17:30Super, wyglądają 😀
Świetny przepis :d
flyordie
10 lutego 2020 at 01:48Doskonały przepis. Pierwszy raz je piekłam na Sylwestra i co jakiś czas domownicy przypominają sobie o ich istnieniu. Szybko się robi a smakuje wybornie. Dziękuję za przepis.
Elka
13 lipca 2020 at 22:37Ile dac suchych drozdzy?
JMC
12 października 2020 at 19:33Moja rodzinie trudno dogodzić pod względem kulinarnym. Najbardziej lubią tradycyjne dania typu ziemniaki, mięso i surówka. Czasem próbuję zachęcić ich do czegoś innego, ale co do ich chęci to bywa różnie. Pierogi w takim wydaniu przygotowywałam pierwszy raz i o dziwo wszystkim smakowały. Byłam bardzo zaskoczona 🙂
Kards
26 lutego 2021 at 19:46Pierożki wyglądają zachęcająco czy zrobione rano a odgrzane popołudniu będą smakowały tak samo? Chcę ogrzać jak przyjdą goście. Potrzebuję ok 50 pierogów
Adrian
11 marca 2022 at 19:09Wyszły pyszne, moja żona była zachwycona jak zrobiłem na kolację :). Pozdrawiam i dziękuję za przepis.
Weronika
13 kwietnia 2023 at 10:55Apetycznie się prezentuje
Krzysztof
25 kwietnia 2023 at 14:37Na jaką grubość rozwałkować ciasto?
kuba sylas
13 lipca 2023 at 03:37mmmm smakuwa bardzo pyszne polecam!!!