Kolorowa, zdrowa i lekka sałatka. Użyłam do niej miksu sałat na którym ułożyłam pomarańcze, ser camembert i cebulę. Całość posypałam podprażonymi orzechami nerkowca i polałam pysznym winegretem. Sałatka doskonała jest na każdy posiłek, ja zrobiłam ją na kolację 🙂 Smakuje pysznie, koniecznie zróbcie ją w swojej kuchni 🙂
Sałatka z pomarańczą, serem camembert i orzechami nerkowaca
Drukuj przepisSkładniki
- -miks sałat
- -2 nieduże pomarańcze
- -60 g orzechów nerkowca
- -100 g sera camembert
- -mała czerwona cebula
- Sos:
- -6 łyżek oliwy z oliwek
- -łyżeczka ostrej musztardy np. Dijon
- -płaska łyżka cukru trzcinowego lub miodu
- -sól, pieprz
- -łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- -sok z połowy cytryny
- -łyżeczka bazylii i tymianku
Przygotowanie
Na suchej, rozgrzanej patelni prażymy orzechy. Odkładamy. Pomarańcze obrać i wkroić cząstki (filety) pomiędzy błonami. Cebulę obrać i pokroić w cienkie pół plasterki. Ser pokroić na mniejsze części. Składniki sosu dobrze wymieszać w moździerzu.
Na talerzach (2-3 porcje) układamy sałatę, pomarańcze, ser i cebulę. Posypujemy orzechami. Całość polewamy sosem.
Smacznego 🙂
10 komentarzy
Obiad gotowy!
18 lutego 2015 at 18:05Uwielbiam tego typu sałatki – lekkie, smaczne i pięknie prezentujące się na talerzu:)
Z Majeczką w kuchni
18 lutego 2015 at 18:59Pyszna sałateczka, tez takie robię i uzywam tych samych olei, bardzo sobie je chwalę
Marta
18 lutego 2015 at 20:08Ja sałatki mogłabym jeść codziennie 🙂
foodmania
18 lutego 2015 at 19:40wyśmienita sałatka!
domowacukierniaewy.blox.pl
18 lutego 2015 at 20:44Znakomita sałatka, bardzo ciekawie skomponowana 🙂
Marta
20 lutego 2015 at 16:50Dziękuje 🙂 Sałatka bardzo nam smakowała 🙂
Ania
18 lutego 2015 at 21:14Bardzo smscznie eyglada 😉
Magdalena
19 lutego 2015 at 15:50bardzo podoba mi się taka sałatka. jadłabym z miłą chęcią. mniam : )
Marzena
19 lutego 2015 at 16:40Cudowna sałatka 🙂
zjedz_mnie
20 lutego 2015 at 08:47Uwodzi, oj i to jak apetycznie 🙂