Sernik krakowski – tradycyjny polski klasyk z charakterystyczną kratką. Jego przepis znajdziemy w każdej polskiej książce kucharskiej. Masa serowa z dużą ilością bakalii (u mnie z rodzynkami) jest bardziej zwarta i cięższa od innych serników. Oczywiście jeżeli nie przepadacie za rodzynkami możecie je po prostu pominąć 🙂
Sernik krakowski
Drukuj przepisSkładniki
- Kruche ciasto:
- -250 g mąki pszennej
- -100 g cukru pudru
- -125 g masła, zimnego
- -łyżeczka cukru wanilinowego
- -1 jajko
- Masa serowa:
- -1 kg tłustego zmielonego twarogu *
- -8 jajek
- -100 g masła
- -250 g cukru
- -3 łyżki cukru waniliowego
- -3 łyżki mąki ziemniaczanej
- -100 g rodzynek
- -1 żółtko (roztrzepane, do posmarowania kratki)
- Lukier:
- -150 g cukru pudru
- -sok z cytryny
Przygotowanie
Kruche ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto kruche szybko zagniatamy, formujemy w kulę, którą lekko spłaszczamy. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 60 minut. Po tym czasie ze schłodzonego ciasta odkroić 1/3, odłożyć z powrotem do lodówki.
Pozostałe ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek, wyłożyć nim dno formy o wymiarach 25 x 35 cm (wyłożonej papierem do pieczenia), ponakłuwać widelcem. Spód podpiekamy w piekarniku w temperaturze 180 przez 15 minut do zrumienienia.
Masa serowa:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło, 200 g cukru i cukier waniliowy ucieramy w naczyniu do otrzymania jasnej, puszystej masy. Ucierając, dodawać po 1 żółtku i części twarogu. Ucierać, aż składniki się połączą i masa będzie puszysta. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając pozostałe 50 g cukru. Pianę wmieszać delikatnie do masy serowej razem z mąką ziemniaczaną i rodzynkami.
Podpieczony spód wyjąć z piekarnika. Wyłożyć na niego masę serową, wyrównać. Pozostałe ciasto w lodówce cienko rozwałkować i wykroić cienkie paski o szerokości 1 cm. Z pasków ułożyć na serniku kratkę, posmarować ją żółtkiem.
Ciasto piec około 50 - 60 minut w temperaturze 170 stopni. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.
Lukier:
Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny (ja pominęłam).
Jeśli lukier będzie zbyt rzadki, należy dodać więcej cukru pudru, a jeśli zbyt gęsty dodać odrobinę więcej soku z cytryny.
Smacznego 🙂
Notatki
* Przy użyciu bardzo tłustego sera z wiaderka (zawartość tłuszczu ponad 18%) ilość masła można zmniejszyć o połowę.
7 komentarzy
Zdziadapradziada.pl
16 stycznia 2018 at 17:51Jestem z Krakowa, a nie słyszałam o czymś takim. Chyba czas najwyższy spróbować i zrobić. Pozdrowienia, dzięki za inspiracje.
Piegusek
16 stycznia 2018 at 18:08Uwielbiam ten sernik ale bez rodzynek
Kuba B
18 stycznia 2018 at 15:15Szukałem akurat przepisu na oryginalny i nieco inny sernik niż zwykły. Przyznam, że przepis bardzo ciekawy i dzisiaj zaskoczę nim żonę 😉
Janina Zaręba
19 stycznia 2018 at 15:43Wygląda genialnie! Iście królewsko 😀
Aneta
24 stycznia 2018 at 14:17Takiego dania jeszcze nie próbowałam. Z miłą chęcią wykorzystam ten przepis!
Marek
28 stycznia 2018 at 21:39mmm! moja żona kocha sernik! Muszę jej upiec
E-gospodarz.pl
11 lutego 2018 at 23:17Bardzo ciekawy blog. Jestem pod dużym wrażeniem. Będę częściej tutaj zaglądać.