Ślimaczki z makiem
Ślimaczki z makiem
Drukuj przepisSkładniki
- -450 g mąki pszennej
- -14 g drożdży świeżych
- -180 ml mleka
- -2 jajka
- -60 g masła, roztopionego
- -100 g cukru
- -pół łyżeczki soli
- Dodatkowo:
- -500 g masy makowej
- -pół szklanki dżemu truskawkowego ( ja dałam konfiturę różaną)
- - 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
- Lukier:
- sok z cytryny + cukier puder
Przygotowanie
Zrobić rozczyn z drożdży. Do miski wsypać mąkę,dodać rozczyn oraz resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Przygotować 2 płaskie blachy - wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto rozwałkować na prostokąt o wielkości około 30 x 25 cm. Wysmarować dżemem. Na dżem rozłożyć równo masę makową, lekko rozsmarować. Zwinąć w taki sposób, by powstała rolada o długości 30 cm. Tak przygotowane ciasto pokroić ostrym nożem w 2 cm plastry. Układać na blaszce, w sporych odległościach od siebie. Przykryć ręczniczkiem, pozostawić w cieple do czasu podwojenia objętości (około 30 minut).
Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 minut lub do złotego koloru. Wyjąć, wystudzić na kratce. Po lekkim przestudzeniu polukrować.
Smacznego 🙂
Przepis posiadam z "moje wypieki".
Brak komentarzy